Raste broj stranih turista na Zlatiboru

ZLATIBOR – Zlatibor je za prvih deset meseci ove godine posetilo 74.943 stranih državnjana, što je za 32 odsto više nego u istom periodu prošle godine, podaci su MUP-a.

Najviše je bilo gostiju iz NR Kine i to 18.474 što je za 90 odsto više nego u istom periodu prošle godine, zatim državljana BiH kojih je registrovano 15.787 ili 23 odsto više i državljana Crne Gore 11.520 ili šest odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Sve poslenike zlatiborske turističke privrede posebno raduju podaci da je broj stranih posetilaca na planini sve veći iz godine u godinu, a primera radi, u septembru 25 odsto ukupnog broja noćenja ostvarili su upravo strani turisti.

Takođe, u septembru je više gostiju posetilo Zlatibor nego sve ostale planinske centre u Srbiji. Na Zlatiboru je odmaralo  19.569 turista, a sve ostale planinske centre posetilo je ukupno 17.129 turista. Isto važi i za broj noćenja, na Zlatiboru je registrovano 55.011 dok su sva ostala planinska turistička mesta imala 44.342 registrovana noćenja.  Tokom proteklih šest meseci Zlatibor je u kontinuitetu bio najposećeniji planinski centar Srbije, ispred Kopaonika, Tare, Zlatara, Divčibara, Golije. 

Zlatibor putokaz
foto: ZooMUE

Rekorde u broju posetilaca obara i najposećeniji lokalitet Zlatibora, Stopića pećina, koja je već tokom septembra premašila prošlogodišnju cifru od 80.000 poseta. 

Porastu broja posetilaca na Zlatiboru u velikoj meri doprineće puštanje u rad zlatiborske Gold gondole, panoramske gondole koja će, kao najduža na svetu, turiste prevoziti od centra Zlatibora do najvišeg vrha Tornik, a završetak radova predviđen je za kraj godine.

TOZ, ZooMUE

You may also like...