Raspisani pozivi za sprovođenje mera zapošljavanja

UŽICE – Nacionalna služba za zapošljavanje i Grad Užice raspisali su javne pozive za dodelu subvencija za samozapošljavanje, zapošljavanje lica iz teže zapošljivih kategorija, realizaciju Programa stručne prakse i sprovođenje javnih radova na kojima se angažuju osobe sa invaliditetom.

Subvencija za samozašošljavanje dodeljuje se u jednokratnom iznosu od 250 hiljada dinara, odnosno 270 hiljada za nezaposlene osobe sa invaliditetom radi osnivanja radnje, zadruge ili nekog drugog oblika preduzetništva, kao i osnivanje privrednog društva. Nezaposleni koji ostvari pravo na subvenciju u obavezi je da 12 meseci obavlja registrovanu delatnost i izmiruje doprinose za obavezno socijalno osiguranje.

Subvencija za zapošljavanje nezaposlenih lica iz kategorija teže zapošljivih na novootvorenim radnim mestima odobrava se poslodavcima u privatnom sektoru, u jednokratom iznosu, radi zapošljavanja nezaposlenih lica koja se vode na evidenciji Nacionalen službe za zapošljavanje-filijala Užice. Kategorije teže zapošljivih lica su mladi do 30 godina, stariji od 50 godina, viškovi zaposlenih, lica bez kvalifikacija i niskokvalifikovani, Romi, osobe sa invaliditetom, radno sposobni korisnici novčane socijalne pomoći, dugoročno nezaposleni, mladi koji imaju status mladih u domskom smeštaju, hraniteljskim porodicama i starateljskim porodicama i žrtve porodičnog nasilja.

Program stručne prakse podrazumeva stručno osposobljavanje nezaposlenog za samostala rad u struci za koju je stečena odgovarajuća kvalifikacija, radi obavljanja pripravničkog staža, odnosno sticanja uslova za polaganje stučnog ispita. Program se realizuje bez zasnivanja radnog odnosta. Nacionalna služba program finansira u trajanju do šest meseci za lica sa trećim i četvrtim nivoom kvalifikacija, do devet meseci sa šestim nivoom i do 12 meseci sa najmanje šestim nivoom kvalifikacija.

Program javnih radova na kojima se angažuju nezaposlene osobe sa invaliditetom sprovodi se u oblasti socijalne zaštite i humanitarnog rada, kulturne delatnosti, održavanja i obnavljanja javne infrastrukture, održavanja i zaštite životne sredine i prirode. Angažuju se najmanje tri nezaposlene osobe sa invalidtetom, a dužina trajanja rada je maksimalno četiri meseca.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.