Raspisan konkurs za stipendiranje srednjoškolaca, od polovine oktobra konkurs za studente (VIDEO)

UŽICE – Iz budžeta grada izdvojena su sredstva za ovogodišnje stipendiranje talentovanih srednjoškolaca i studenata, kao i za učenike sa invaliditetom, učenike sa intelektualnim poteškoćama i učenike koji dolaze iz porodica sa troje i više dece. Konkurs za srednjoškolce je raspisan i trajaće do 9. oktobra, dok će konkurs za studente biti raspisan 15. oktobra.

Učenici imaju pravo da konkurišu i za gradsku i za republičku stipendiju, ali se moraju opredeliti za korišćenje jedne.

„Pravo učešća imaju talentovani učenici srednjih škola, učenici sa intelektualnim poteškoćama i učenici iz porodica sa troje ili više dece. Moraju biti redovni u nastavi i sa prebivalištem na teritoriji grada pet godina unazad. Uslovi su: da ostvare prosek od 4,80 ili da osvoje jedno od potrebnim priznanja na takmičenjima, tj. jedno od prva dva mesta na okružnom takmičenju, jedno od prva tri mesta na republičkom takmičenju ili jedno od prvih pet mesta na međunarodnim takmičenjima. U obzir dolaze i sportska priznanja, ali samo sa takmičenja iz kalendara ministarstva“, istakao je gradski većnik, Ratko Trmčić, napominjući da visina gradskih stipendija premašuje republičke.

Za učenike iz porodica sa više dece uslov je prosek od 4,80; a za učenike sa intelektualnim poteškoćama potreban je prosek od 3,50, a za učenicke sa invaliditetom neophodan je prosek od 4,00.

Prošle godine dodeljeno je ukupno 219 stipendija, od čega 76 za srednjoškolce, a ukupni fond iznosio je oko 30 miliona dinara. Ove godine visina sredstava zavisiće od broja podnetih prijava. Iz gradske uprave napominju da se stipendije dodeljuju tokom 10 mesečnih rata, u periodu od septembra do juna za srednjoškolce, tj. od oktobra do jula za studente.

Raspon dodeljenih iznosa za prošlu godinu iznosio je od 7.000 dinara za srednjoškolce do 18.000 dinara za studente pete i šeste godine studija.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.