Rašov most ljubavi (VIDEO)

BELA ZEMLJA, UŽICE- Most ljubavi u Vrnjačkoj banji uskoro bi mogao da dobije konkurenciju. Nalazi se na Beloj zemlji kod Užica i zove se Rašov most ljubavi. Put do ove male oaze, kao i svi pripremni radovi za rasvetu i svi drugi sadržaji za odmor delo su jednog čoveka.

Drveni stočić, korona klupa, klackalica, ljuljaške, most ljubavi. Sve je to od drveta napravio sedamdesetdevetogodišnji Radomir Rašo Bogdanović. Na samo devet kilometara od Užica u naselju Bela zemlja prostire se ova mala oaza mira u koju vrlo često svraćaju i stranci. Njen tvorac zna kako da privuče još  posetilaca.

„Jednoj ženi sam obećao, pošto je došla sa dvoje dece, ako rodi i treće da ću ovde napraviti još jedan objekat da se i ono igra“, započinje svoju priču za portal ZoomUE Radomir Rašo Bogdanović koji je u srcu šume na Beloj zemlji napravio lepo izletište.

Sve je počelo od mosta.Kako bi povezao dva naselja Rašo je napravio drveni most kako meštani, ali i putnici namernici, ne bi gazili sneg i blato kada prelaze sa jedne na drugu stranu. A za sve je kriva jedna dama. 

„Više žena je nailazilo, ali jedna je bila posebno šarmantna i kulturna. I onda da je ne bih nosio, a dva puta je pokušala da pređe u drugo naselje, odlučio sam da napravim most da može slobodno da se hoda“, priseća e Rašo kako je sve počelo i kako je most spojio dva naselja čiji se meštani do tada skoro uopšte nisu poznavali.

Kako ovaj čovek sve radi s ljubavlju prijatelji su rešili da most nazovu po njemu.  Sve je uradio sam, a na most stavio i lanac za katance, po uzoru na ljubavni most u Vrnjačkoj banji. U doba korone nedostajalo mu je druženje sa prijateljima pa je tako nastala korona klupa za komšiju

Klupa u doba korone

„Napravio sam klupu komšiji na poklon zato što mi sve vreme dok je bila korona nije dao da uđem ni u dvorište. Ne samo meni nije ni sa ženom hteo da sedi zajedno nego on na jednoj, a ona na drugoj strani“, dodaje Rašo kroz osmeh.

Nema svaki komšija priliku da dobije ovakav poklon.

„Jedan dan je došao i kaže hajde da popijemo rakiju i kafu imam nešto da ti poklonim. Pogledam ja on napravio klupu, moja je dužnost bila samo da napištem ovo na njoj tako da me prijatno iznenadio“, priča Rašov komšija i prijatelj Radomir Kojadinović, zvani Crni.

Table sa porukama, uređen cvetni park, šumski bife. Na sve su mislili, a kažu da imaju i srećnu ružu.

„Batli je ova ruža. Mi mislimo, a i proverili smo to da mlade koje se tek udaju, kada prođu ispod ruže, posle godinu dana stigne prinova“, priča Crni.

Za Rašu Bogdanovića komšije kažu da je veliki čovek koji mnogo zna o ljudima i životu i sebe nesebično daje drugima.  Sam je uradio put do naselja i kopao kanale kako bi u ovo naselje doveo rasvetu.

„Samo da ima neko da mu pomogne. Ne mislim materijalno, on nikada nije bio materijalista, uvek časti dve ili tri rakije, a kad bih tražio častio bi on i više. Nego fizički da mu neko pomogne jer on to više ne može sam“, šeretski dodaje Raško Stefanović, Rašov dugogodišnji prijatelj i komšija.

Ima Rašo još mnogo planova i ideja kako da novim sadržajima ulepša ovo mesto. U avgustu će obeležiti četvrtu godišnjicu nastanka Rašovog mosta ljubavi, očekuju brojne goste i pripremaju gulaš.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.