Rapalj i Čobek – satirični doživljaji erskog dvojca (VIDEO)

UŽICE – Strip autor poreklom iz Užica, Dušan Piščević, već skoro deceniju iz svoje mašte na hartiju prenosi komične situacije sa kojima se suočavaju Rapalj i Čobek, glavni likovi istoimenog satiričnog stripa, prožetog prepoznatljivim erskim humorom.

Ratomir Rapaljević Rapalj i Čobek Kompir žive i rade u imaginarnom zlatiborskom selu, Krivom Šengolju.

„Rapalj je lokalni izraz, kojim se opisuje čovek koji je jednostavan, malo nezgrapan i trapav, ali u suštini dobronameran. Čobek je nastao od izraza „običan čovek“, a on je antiteza Rapalju, koji je često i avanturistički raspoložen“, kaže Piščević.

Koristeći mnoštvo lokalizama i prepoznatljivu užičku jekavicu, Piščević predstavlja njihove dogodovštine širom Balkana, za koje su inspiracija stvarni ljudi i događaji.

„S obzirom na problem neženja u selu, Rapalj je u jednoj epizodi pokušao da pronađe ženu u Albaniji. Međutim, veza na Kosovu ga nije dobro razumela, pa je obezbedila nešto drugo što se naziva „albanka“. Tu je nastao problem koji rešavaju kao i sve druge životne probleme tokom putovanja po ovim prostorima“, dodaje on.

Dušan Piščević autor stripa Rapalj i Čobek
Foto: ZooMUE

Strip je naišao uglavnom na pozitivne reakcije, mada ima i onih drugih.

„Negativne reakcije se odnose pre svega na to da sam iskarikirao život na selu. To može da se kaže, ali ako se zaviri malo ispod površine stripa, ipak je to potpuno suprotno“, ističe autor.

Piščević smatra da je strip, kao forma, danas prisutniji na tržištu, ali i da je nekada bio mnogo zastupljeniji u životima dece. Svoje ostvarenje vidi kao vizuelno prijemčivo deci, ali sa humorom koji je prikladan odraslima.

Rapalj i Čobek satirični dvojac erskog kraja
Foto: privatna arhiva Dušana Piščevića

„Inspiraciju za Rapalja i Čobeka sam video u tradiciji francusko-belgijskog stripa, ako ja to mogu reći, pošto sam amater. A uticalo je dosta i moje iskustvo crtanja super-junaka“, zaključuje Piščević.

S obzirom da se bavi potpuno drugom profesijom, pronalazi malo vremena za svoj hobi. Do sada je objavio devet epizoda, tako da mu predstoji jubilarna.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.