Rakijada u Šljivovici (VIDEO)

ŠLJIVOVICA/ZLATIBOR – Malo je ljubitelja dobre kapljice koji nisu probali čuvenu rakiju šljivovicu. E, upravo šljivi u čast, ali pre svega rakiji koja se dobija od ove voćke, već 11 godina u selu Šljivovica, na padinama Zlatibora, održava se Sajam rakije.

Upravo ova šljiva iz pesme, davno je postala brend ovog kraja, zahvaljujući pre svega rakji –šljivovici, koju skoro svi degustiraju. Neki iz zadovoljstva, neki zbog dobrog raspoloženja, a pojedini, kojima nije stran njen sadržaj, savetuju i lekare.

Dokazi postoje da se po staroj recepturi rakija u Šljivovici,na tromeđi, Mokre Gore, Tare i Zlatibora, proizvodila još 1868.godine. Da bi se rakija i danas pekla, doduše na neki drugačji, moderniji način, potrebno je da se potpali kazan. I ne bilo koji, već onaj stari, sačinjen isključivo od prirodnih materijala.

Dobro pečena rakija pije se uz dobar zalogaj, ali pre sve ide pozdrav uz tradicionalnu zdravicu.

Svi piju i ocenjuju rakiju. Tako je bilo i na ovoj rakijadi, međutim, stručni žiri i ove, kao i proteklih godina, ocenjivao je rakije koje su stigle na ovu manifestaciju. Smatraju da je iz godine u godinu kvalitet rakije sve bolji, jer proizvođači prate savete tehnologa.

Upravo zbog toga neophodna je zaštita geografskog porekla. Na tome da rakija Šljivovica bude zaštićena se radi, ali je proces dugotrajan.

I ove godine šljivovačka rakijada održana je pod pokroviteljstvom opštine Čajetina.

You may also like...