Radovi na transfer stanici Banjica

PRIBOJ – „Transfer stanica Banjica“ sa reciklažnim dvorištem, koja se gradi u blizini železničke stanice Bistrica, trebalo bi uskoro da trajno reši problem odlaganja komunalnog otpada iz tri susedne opštine  – Priboja, Prijepolja i Nove Varoši, a možda i Sjenice. Ovde bi se komunalni otpad prikupljao i kamionima transportovao do „Regionalne deponije Duboko” kod Užica.

Objekat Transfer stanice građevinski je završen prošle godine, nabavljena je i potrebna oprema, a prva faza koštala je 92 miliona dinara. Polovinu sredstava obezbedilo je Ministarstvo zaštite životne sredine, a ostatak opštine proporcionalno broju stanovnika – Priboj 15, Nova Varoš 10 i Prijepolje 25 miliona dinara.

Prošle godine stigla su i dva kamiona sa specijalnom nadgradnjom za transport komunalnog otpada. Sredstva od 40 miliona dinara  takođe je obezbedilo Ministarstvo zaštite životne sredine.

“Od četiri projekta u drugoj fazi, dva su završena. Urađen je vodovod za potrebe transfer stanice u dužini od 272 metra, kao i kompletan saobraćajni priključak na  magistrlani put, a preostaje da se uradi pristupni put, kao i priključak na elektro mrežu”, kaže Ljubinko Vasiljević, direktor transfer stanice.

Pored rešavanja trajnog odlaganja otpada, transfer stanica će prema najavama omogućiti i najmanje 15 novih radnih mesta, odn. i više ako se bude radilo u dve smene. Pored Transfer stanice „Banjica“ na istom mestu planira se i izgradnja Regionalnog centra za upravljanje otpadom, gde bi se komunalni otpad razvrstavao, reciklirao i presovao, što će, u narednom periodu, zahtevati i primarnu selekciju otpada, u svakoj od pomenutih opština.

(izvor: opština Priboj)

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.