Radovi na hidroelektrani odložili sezonu kupanja (VIDEO)

UŽICE – Ko je ovih dana razmišljao da se osveži i rashladi na gradskoj plaži na Đetinji neće to moći i da učini, jer je sezona kupanja pomerena do 5. jula zbog građevinskih radova na revitalizaciji hidroelektrane „Pod gradom“.

Ustave na brani na Djetinji ovih dana su podignute. To ljubiteljima kupanja, na takozvanom „užičkom moru“ ostavlja samo soluciju šetnje, sunčanja i rashlađivanja pod tušem. Oni koji ne mogu da zamisle letnji dan bez vode i kupanja nađu rešenje  i u ovakvim situacijama, kupanje ispod brane, na gradskom bazenu ili na nekom od kupališta i reka u okolni grada.

Sezona kupanja je odložena zbog građevinskih radova na rekonstrukciji hidroelektrane „Pod gradom“ nakon koje bi ona bila stalno uključena u sistem i proizvodila energiju. Radove finansira Elektroprivreda Srbije iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj.

„Odlaganje početka građevinskih radova, zbog sezone do oktobra, dovelo bi do pomeranja završetka radova za četiri meseca, a time i do plaćanja penala proizvođaču opreme i banci koja izdaje sredstva pod strogim propisima i za određeno vreme. Zbog toga se EPS obratio užičkom gradskom veću sa urgencijom da 15 dana bude ispušetena voda sa plaže kako bi bili završeni građevinski radovi“, kaže član Gradskog veća Užica Dragoljub Kostić.

Hidroeletktrana „Pod gradom“ je najstarija hidroelektrana u Evropi izgrađena po Teslinim principima polifaznih struja,  od istorijskog je značaja za Srbiju i Užice, pa se planirani radovi sprovode u skladu sa zahtevima Zavoda za zaštitu spomenika kulture. Zvanična kupališna sezona bi trebalo da počne po završetku radova, 5. jula.

 

You may also like...