Radnici Sloge u štrajku zbog nesporazuma izmedju bivšeg i sadašnjeg vlasnika

NOVA VAROŠ – Radnici „Sloge“ a.d. obustavili su proizvodnju i stupili u štrajk samo dva meseca nakon što su dobili novog vlasnika firme. Razlog za to je nesporazum koji je nastao na relaciji između Radenka Komada starog gazde sa jedne strane i Vojka Purića novog vlasnika preduzeća, koji tvrdi da su dugovi firme koju je nedavno kupio i u njoj obnovio proizvodnju daleko veći od onih koji su prikazani u poslovnim knjigama. Dok se ne reši razmirica između dva vlasnika radnici i ako imaju ugovorene poslove neće raditi.

Oko pedesetak radnika „Sloge“ a.d. taman kada je krenulo sa proizvodnjom u punom kapacitetu moralo je da ugasi mašine. Kažu da im je to teško palo te da je novi gazda obezbedio pristojne uslove za rad, nabavio repromaterijal, ugovorio poslove i ispaltio dve od devet zaostalih zarada i da je firma bila ponovo na zdravim i stabilnim nogama, međutim nastao je problem kada su se najmanje nadali.

„U poslednja dva meseca bili smo oduševljeni uslovima za rad. Sve je izgledalo kao u srećnim vremenima sa kraja osamdesete godine. Imali smo grejanje u pogonu, dobili adekvatnu opremu za rad, odela, rukavice. Ipak nastao je problem i sada ne znamo šta dalje“, kaže za portal PP Media radnik Dragoslav Lečić.

Novi vlasnik firme Vojko Purić nada se da će nesporazum između njega i starog gazde biti prevaziđen. Da su fingirani dugovi kamen spoticanja i da se mora uraditi valjano završni račun kako bi on i dalje nastavio da investira u ovo preduzeće.

„Nekoliko puta sam se obraćao prethodnom vlasniku sa zahtevom da reši problem oko završnog računa koji datira već duže vreme. U njemu su dugovi pravljeni veštački, popisi nikada nisu vršeni. Kada sam preuzeo firmu izvšio sam generalni popis i ustanovio da ima puno gubitaka za koje nisam znao i to ne želim da prihvatim na sebe“, kategoričan je Purić i dodaje da je spreman za dogovor kako bi firma opet nastavila sa radom.

Inače od sredine januara kada je kupio firmu Vojko Purić kaže da je uložio blizu 15 miliona dinara u nju. Da je isplatio najveći deo preuzetih obaveza te da ima sigurne ugovorene poslove. Radnici su spremni da rade međutim dok se ovaj nesporazum ne reši mašine će i dalje mirovati.

Nakon sastanka sa Purićem zaposleni su održali sastanak i sa prethodnim vlasnikom Radenkom Komadom iz Bačke Palanke, međutim zajednički jezik nisu pronašli tvrde iz sindikata preduzeća.

„Tražili smo overu zdravstvenih knjižica, isplatu bar jedne zaostale plate i jednu tekuću zaradu, putne troškove za zaposlene radnike, međutim za njega je to bilo sve neprihvatljivo. Ponudio je nam je da nas 25 radnika prebaci u svoju drugu firmu a ostale da „iznajmi“ drugim poslodavcima, na šta mi nismo pristali“, isitče predsednik sindikata zaposlenih Dragomir Obućina i dodaje da će ukoliko se stari vlasnik ponovo vrati biti prinuđeni da podnesu tužbe za isplatu svih zaostalih zarada te da nema nastavka dalje proizvodnje.

PP media

You may also like...