Radionice za decu u neolitskom naselju (VIDEO)

UŽICE – Grad Užice u saradnji sa Umetničkom školom, Turističkom organizacijom i Regionalnom razvojnom agencijom naredna četiri vikenda organizovaće radionice za decu u neolitskom naselju u Staparskoj banji.

Prva radionica organizovaće se u subotu 11. septembra, a radionice su namenjene za decu od prvog do četvrtog razreda osnovne škole.

„Organizovan je i prevoz za one koje ne žele da dođu peške ili biciklama. Svake subote i nedelje u 10 i 10.30 sati na rampi u Turici polazi mini bus“, rekla je menadžerka projekta Neolife Snežana Milisavljević.

Prva radionica počinje u 11 sati i traje do 13 časova, dok sledeća počinje u 14 časova.

„Za one koje žele da dođu na drugu dnevnu radionicu, autobus sa rampe u Turici polazi u 13 i 13.30 časova“, kaže Milisavljević.

Deca će raditi sa glinom, a imaće i radionicu arheološkog crtanja.

„Moći će da se upoznaju sa praistorijom, sa životima i navikama neolitskog čoveka. Imaće priliku da vide i urađena oružja i oruđa iz tog perioda. Nadamo se da će veliki broj dece i njihovih roditelja pozitivno reagovati na ovu inicijativu“, objašnjava menadžerka projekta Neolife.

Član Gradskog veća Ratko Trmčić kaže da će uskoro biti održan sastanak sa direktorima osnovnih škola i da će im biti predstavljen program ovih radionica.

„Direktori će to sigurno podržati i verujem da će od sledeće godine ući u godišnji plan rada škola. Ovo je veoma lepo mesto i veliko je interesovanje“, kaže Trmčić.

Neolitsko naselje
Foto: ZooMUE

Neolitsko naselje obuhvata površinu od 600 metara kvadratnih, a na tom prostoru nalaze se četiri nastambe i jedna zemunica. Tu se nalazi i savremena kuća, rađena savremenom arhitekturom, ali je blato korišćeno u finalnoj izradi.

Takođe, u naselju se nalazi i peć koja je rađena eksperimentalnom arheologijom, a tu će se organizovati radionice pripremanja hrane.

Zvanično otvaranje neolitskog naselja biće na Dan grada Užica 9. oktobra.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.