Radionice pletenja i heklanja (VIDEO)

UŽICE – Užička Kancelarija za mlade, u nizu brojnih radionica, omogućila je devojčicama i ženama da nauče da pletu i heklaju. Iako to možda nije toliko popularno, odziv je bio veoma veliki, pa će verovatno nastaviti i dalje sa ovakvim radionicama.

Subotnje prepodne, kada se obično obavljaju vikend obaveze, grupa mladih užičkih žena odlučila je da iskoristi na koristan način. Dok heklaju i pletu, one se i druž, ali i nešto novo uče.

“Moja generacija se nije bavila ovim stvarima, pa sam se prijavila kako bi nešto naučila. Ja sam do sada radila samo sa vunom i koncem, a ovo su novi materijali sa kojima sam naučila da radim. Zbog vremena neću moći da se bavim ozbiljnije ovim, ali ću se potruditi da to prenesem na druge”, kaže Jelena Hlubek Supurović, učesnica radionice.

Tokom sedmice, dva puta nedeljno, o pletenju i heklanju učile su devojčice. Vikend je bio rezervisan za nešto starije žene i devojke.

“Volim da pletem, a nisam znala da heklam, to je bio moj motiv da dođem na radionice. Ali tu je i druženje, jer nam je zaista lepo i jedva čekamo kada ćemo ponovo da radimo. Upoznala sam neke nove ljude i to je divno. Volela bih da nastavimo da se družimo. Imala sam iskustva, ja pletem taburiće i jastuke od pamučnih traka, a ovde sam naučila da pravim korpice. Učestvovali smo na bazaru sa našim radovima, tako da smo spojili lepo i korisno,” kaže Emilija Minderović, učesnica radionice.

Radionicu je organizovala užička Kancelarija za mlade. Kada su pravili predloge šta bi to mogli da urade bilo je mnogo predloga, ali je ideja o ovakoj radionici bila najzanimljivija.

“Moj predlog je bio radionica pletenja i heklanja. Reakcija je bila ok, ali nisu znali šta im se sprema. U susštini smo napravili radionicu koja je drugačija. Zakon kaže da su mladi od 15 do 30 godina, moramo imati drugačiji pristup prema njima, da bude neobiočno, drugačije i njima dopadljivo”, objašnjava Marija Maričić iz Kancelarije za mlade Užice.

I za organizatore ovo nije samo posao, već je sve postalo zadovoljstvo.

“Nikada nisam ni plela ni heklala, i nisam ni mislila da ću se u tome okušati. Jednog dana sam odlučila da napravim šal i shvatila sam da je to ozbiljna priča. Svo slobodno vreme koristim da nešto ispletenm, dovršim koji red. Moje dete je četvrti razred i ona je sa drugaricom došla na radionicu i njima je zanimljivo,” kaže Marija Maričić.

Ideja je da se ovakve radionice i dalje organizuju, kako bi što veći broj žena i devojaka bio uključen u njihov rad.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.