Račun Zdravstvenog centra u blokadi (video)

UŽICE-Zbog sudskih naplata primanja neugovorenih radnika u stomatološkoj službi račun Zdravstvenog centra Užice  je u blokadi što stvara probleme u funkcionisanju deset domova zdravlja i četri bolnice ,izjavio je za ZOOMUE direktor Zdravstvenog centra Užice Miloš Božović.

 

Na osnovu kadrovskog plana Ministarstva zdravlja 2012.godine od 206 zaposlenih stomatologa u Zdravstvenom centru Užice ostalo je 126 ,dok je 80 ostalo neugovorenih ,koji su tužili tu ustanovu i dobili sporove na sudu.

“Kadrovski plan je izmenjen 2013.godine po kome mi imamo sada samo 20 neugovorenih radnika u stomatologiji.Ustavni sud je iste godine odluku o neugovorenim radnicima,koji sami treba da zarade svoje plate,proglasio neustavnom.Tako danas u Srbiji ukupna dugovanja prema neugovorenim radnicima iznose dve i po milijarde dinara.Bez pomoći države taj problem ne može da se reši”,naglašava Božović .

 

Zdravstvenom centru Užice već dva meseca nisu prebačena sredstava iz Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja za energente,lekove,sanitetski materijal,hranu i materijalne troškove.

“Još uvek nemamo većih problema zbog razumevanja dobavljača,ali je pitanje do kada će to trajati.Trenutno nam je problem registracije sanitetskih vozila,koji pokušavamo da rešimo putem donacija.Potencijalni problem obrazaca za recepte rešili smo dogovorom sa Narodnom bankom,tako da osiguranici ne treba da brinu”,kaže Božović.

 

On napominje da problem mora sistematski rešiti,kako se ne bi dešavalo da računi zdravstvenih ustanova ne budu sve češće u blokadi.

“Iz Ministartva zdravlja obavešteni smo da je Ministarstvo finansija uzelo u razmatranje ovaj problem.Mi smo predlagali da se sredstava za materijalne troškove ,lekove ,sanitetski materijal,hranu i energente uplaćuju na poseban podračun dok se naš račun ne deblokira,kako  bi mogli da isplaćujemo dobavljače”,ističe Božović i dodaje da se lični dohotci radnicima isplaćuju sa posebnog računa nije nije u blokadi.

 

Božović se nada da će problem uskoro biti rešen jer,kako ističe,osiguranici ne mogu biti dovedeni u situaciju da trpe zbog odluke,koja je neustavna.

 

ZooM

 

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.