Putujuće pozorište Šopalović u sudaru pozorišta i publike (VIDEO)

UŽICE – Ova predstava bila je sudar publike i pozorišta u vremenu kada je pozorište napadnuto i spolja i iznutra, poručila je glumica Anita Mančić nakon izvođenja predstave Jugoslovenskog dramskog pozorišta Putujuće pozorište Šopalović, a u režiji Jagoša Markovića na Jugoslovenskom pozorišnom festivalu u Užicu. Do sada je ova predstava dobila najveću ocenu publike, 4.95.

U jednoj od najvećih drama druge polovine 20. veka, kako je opisuju kritičari, radnja se zbiva u Užicu tokom Drugog svetskog rata. Ulogu Vasilija Šopalovića tumači Dragan Bjelogrlić za koga je ovo vanserijski pozorišni komad.

„Pošto ja ne igram često u pozorištu, postoje ti momenti kada osetim tugu što ne igram u pozorištu i to je bila jedna od tih rpedstava. Večeras sam prvi put bio, kako kaže Ljuba Simović, na pozornici, a nisam bio u crnoj rupi. Ovoje jedan odo najboljih pozorišnih komada na sprskom jeziku i proći će vekovi ovaj komad će se igrati“, rekao je Bjelogrlić.

„Ovaj komad se igra u celom svetu i nije posvećen samo Jugoslovenskom dramskom pozorištu. Prevedena je na nekoliko jezika i postaje jedan od pozorišnih klasika“, rekao je Irfan Mensur.

„Ova saradnja publike i pozorišta večeras, kao i sudar života i pozorišta u predstavi je nešto što je očigledno i jedni bez drugih apsolutno ne možemo. Pozorište je po nekom mom utisku napadnuto i spolja i iznutra“, dodala je Anita Mančić.

„Svi mi glumci biramo da živimo u nekoj svojoj realnosti vezano za ulogu, ali Filip se toga drži jer ova realna realnost nema smisla. On jedini na kraju dokaže da ta konstruisana realnost ima smisla“, rekao je Ljubomir Bandović o liku Filipa Trnavca.

Naredne večeri, 8. juna, nastupiće Narodno pozorište Subotica sa predstavom Radnička hronika u režiji Veljka Mićunovića.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.