Putovanje kroz vreme parnom lokomotivom u Mokroj Gori (VIDEO)

MOKRA GORA – Oni koji su parnu lokomotivu videli samo u filmovima i poželeli da se bar na nekoliko sati vrate u prošla vremena Mokra Gora je pravo mesto za vremeplov. Voz Nostalgija svake subote ima polaske na parnu vuču, a veliki broj turista dolazi iz Rusije i Indije kako bi se provozali prugom uskog koloseka uz autentičan zvuk parnjače.

Uz ovaj pisak parne lokomotive odrastao je Zoran Nešković iz Mokre Gore koji radi kao mašinovođa voza Nostalgija na Šarganskoj somici. Još kao dete je bio fasciniran vozovima, a naročito parnom lokomotivom.

Zoran Nešković
Foto: ZooMUE

„Nekada je bilo mnogo ljudi i sela su bila življa. Sećam se da se tada nosilo pečeno pile u voz koje se pojede do Užica. Kažu da nije bilo grejanja u vozovima nego su bile peći, a putnici su nosili drva da nalože“, kaže Nešković.

Ostvario je dečački san da postane mašinovođa i planira da penziju dočeka upravo u parnjači.

„Za razliku od mojih kolega oni su učili na parnoj, pa na dizel onda elektro, a ja obrnuto. Ove godine radnu karijeru završavam na parnjači. Ima nas samo dvojica u Srbiji koji vozimo parnu lokomotivu, moj kolega i ja“, dodaje Nešković.

Nostalgija na pruzi uskog koloseka od oko 15 kilometara prolazi kroz 22 tunela i preko pet mostova. Čuvenu Šargansku osmicu osmislili su projektanti 20-ih godina prošlog veka kako bi savladili visinsku razliku od Mokre Gore do Šargana.

Parna lokomotiva je naročito interesantna mlađim generacijama koje su mogle da je vide samo u filmovima.

„Jednostavno želimo da se vratimo u prošlo vreme“

„Jednom sam s evozio dizelkom, evo sad i parnjačom. Ispunila mi se želja“,

„Parna lokomotiva je bolja jer je doživljaj autentičniji“, kažu putnici.

Redovni polasci na parnu vuču imaju subotom u 10 i 30 časova. Cena karte za odrasle je 1500 dinara, a za decu stariju od 6 godina 750.

„Najviše imamo Rusa i Indijaca za razliku od rpethodnih godina kada su to bili gosti iz Zapadne Evrope, Amerike i Azije“, kaže Željko Špijunović iz Srbija voza.

Moguće je i dodatno angažovanje parne lokomotive po potrebi, a svakim radnim danom turistima je na raspolaganju dizel lokomotiva u tri polaska.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.