Putem portala eZdravlje svim građanima dostupan jedinstveni elektronski zdravstveni karton

Putem portala eZdravlje svim građanima od 29.decembra je dostupan jedinstveni elektronski zdravstveni karton, u kome će biti podaci pacijenta iz svih zdravstvenih ustanova dostupni građanima u svakom trenutku, rečeno je na predstavljanju u Vladi Srbije.

„Svi naši građani moći će elektronski, preko portala euprava ili portala eZdravlje, da pristupe svom kartonu i svim svojim zdravstvenim podacima i da na jednom mestu vide, kad su bili kod lekara, kakvi su im izveštaji i da zakazuju preglede“, rekla je premijerka Ana Brnabić.

A to će, kako je navela, na jednom mestu imati i njihov izabrani lekar.

Prema njenim rečima, do sada je u sistem uvezano 70 odsto zdravstvenih ustanova, od toga 145 od 150 domova zdravlja, a u drugom kvartalu biće 100 odsto.

(BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC/DS)

Brnabić je objasnila da je elektronski karton bezbedniji od papirnog, a štedi i troškove građanima.

„To pomaže i da građani budu i ekstreni kontrolori zdravstvenog sistema i kad dobiju račun za zdravstvenu uslugu moći će da kontrolišu čitav zdravstveni sitem“, navela je Brnabić.

Karton u elektronskom obliku, za razliku od papirnog, ima punu kontrolu i zaštićen je od zloupotreba ličnih podataka, jer su u bazama pod punom kontrolom

Sledeći korak će biti da se uveže privatno zdravstvo, kao i laboratorije i lekari specijaliste.

Kako je najavljeno, planira se integracija javnog i privatnog zdravstva, a u narednom periodi u sustemu će se videti svi nalazi sekundarnog i tercijalrnog nivoa, odnosno klinika i kliničkih centara.

Na predstavljanju je kao ilustrativan primer navedeno da će beba koja se sad rodi, kad bude punoletna u svom kartonu imati sve preglede od rođenja, uključujući krvnu grupu, eventualne alergije, nalaze krvi i krvne slike, uz sve analize i primljene terapije.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da će privatni zdravstveni sistem da bi se uključio u ezdravlje morati da uvede sistem koji će ga podržavati i da će biti moguće i da dobijaju zdravstveni karton iz državne zdravstvene zaštite.

FoNet

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.