Pušteni iz pritvora osumnjičeni u slučaju „Prvi partizan“

BEOGRAD – Albanac s državljanstvom Severne Makedonije Šefćet Demirovski, koji je osumnjičen za davanje mita u slučaju krađe i prodaje poverljive projektne i tehničke dokumentacije iz užičke fabrike „Prvi partizan“, pušten je iz pritvora odlukom Višeg suda u Beogradu, objavile su Večernje novosti.

Tokom daljeg postupka Demirovski će se braniti sa slobode pošto je prihvaćena njegova kaucija od 200.000 evra, rečeno je listu u tom sudu.

Osim toga, privremeno mu je oduzet pasoš Severne Makedonije i zabranjeno da napušta mesto boravka u Srbiji, a dužan je da se svakog 1. i 15. u mesecu javlja u policijsku stanicu na Paliluli u Beogradu.

Pritvor je ukinut i ostaloj trojici osumnjičenih – Borivoju Glišoviću i Milovanu Miloviću iz Užica, te Nebojši Ivanoviću iz Požege, jer su prestali da važe razlozi zbog kojih im je i određen pošto su saslušani svi predloženi svedoci.

Ovu četvorku proteklih meseci pratili su agenti Bezbednosno informativne agencije (BIA) i Vojnobezbednosne agencije (VBA).

Uhapšeni su 11. novembra zbog sumnje da su umešani u prodaju dokumenata koji pripadaju užičkoj fabrici, a odnose se na proizvodnju oružja i municije kalibra 12,7 milimetara.

Demirovskom i Glišoviću se na teret stavlja davanje mita, Glišoviću i podstrekavanje na zloupotrebu položaja odgovornog lica, a Ivanoviću i Miloviću zloupotreba položaja odgovornog lica.

Prema sumnjama tužilaštva, Milović i Ivanović imali su pristup poverljivoj dokumentaciji, iznosili je iz fabrike i za određenu materijalnu naknadu predavali Glišoviću.

On je bio glavna spona sa Demirovskim i predavao mu te projekte i proračune.

Navodno je od Demirovskog dobio avans od 30.000 evra, a po završetku posla i predaje kompletne dokumentacije trebalo je da zaradi 60.000 evra.

Demirovski je privrednik iz Severne Makedonije koji se bavi proizvodnjom vojne i policijske opreme i koji je navodno nameravao da u nekoj od svojih fabrika pokrene proizvodnju metaka 12,7 milimetara koji su vrlo traženi na tržištu.

Glišović je bivši inženjer u „Prvom partizanu“ i sada je u penziji, dok Ivanović i Milović još rade u toj fabrici.

Ivanović je konstruktor u Pogonu za alate i mašine, a Milović inženjer.

Srna, naslovni foto: Shutterstock

You may also like...