Pšenica kao simbol života (VIDEO)

MAČKAT – Nekoliko dana pre Božića seje se pšenica koja je simbol života i prema verovanjima kakva pšenica bude takva će biti i cela naredna godina. Milesa Vujović iz sela Mačkat kod Užica svake godine seje pšenicu i od nje pravi različite oblike kako bi i najmlađima bilo zanimjivo da se brinu o njoj.

Dekoracija božićne psenice
Foto: ZooMUE

Kada se seje Božićna pšenica mišljenja su podeljena, neki kažu da se seje na dan Svete Varvare koju je otac osudio zato što je hrišćanka i odrubio joj glavu, drugi da je najbolje nakon praznika Svetog Nikole. A, jedno je sigurno kada god je posejemo ona ima svoju simboliku.

„Pšenica se seje da bi naredna godina bila rodna, takođe ona označava novi život. Stari ljudi kažu da godina zavisi od toga kakva će biti pšenica, ako bude bujna i zelena, takvi će biti i usevi u godini što dolazi“, rekla je Milesa Vujović iz Mačkata.

Psenica jednorog
Foto: ZooMUE

Milesa Vujović iz sela Mačkat svake godine seje pšenicu  praveći različite oblike kojima se deca najviše obraduju.A, kako kaže može se sejati u piljevini ili u zemlji i jedno i drugo je pogodno za setvu.

„Piljevina je bolja zbog oblika ako želite da pravite ježiće i tako neke oblike koje vole deca kao što su jednorozi, nindža kornjače. A, u zemlju se seje kada hoćemo da pšenica bude u saksijama ili čašicama i za to se koristi obična zemlja za cveće“, dodaje Milesa.

Ako želite da za Božić vaša pšenica bude zelena i velika, vreme je da je već sada posejete.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.