Psa spasio komunalni inspektor

UŽICE-Možda podvig koji je načinio Nenad Đokić, nekadašnji fudbalski sudija, a danas komunalni inspektor iz Užica, nema težinu kao arbitriranje u finalu Lige šampiona, ali svakako će znati da ga ceni jedan pas.

Pa i svi njegovi sugrađani, naročito meštani naselja Ada koji su nedeljama, nemoćni da joj pomognu, gledali životinju kako pati.

Pre 20 dana na jednom ostvru na sred korita reke Đetinje kroz Adu se pojavio crni pas. Nije bilo drugog objašnjenja nego da ga je odnekud donela voda.

Sa kopna okruženog vodom nesrećni garov nije mogao ni na jednu stranu. Gledali su sažaljivo meštani Ade, ali nisu nalazili način da ga izvuku sa ostrva.

foto.oglasna tabla uzice

Đetinja na ovom delu toka nije duboka, ali je hladna i brza, pa se niko nije usuđivao da preko reke dođe do psa. Ni pas se, valjda plašeći se vode koja ga je kovitlala Đetinjom onog dana kada ga je ovde donela, nije smeo okuražiti da prepliva do obale.

Stanovnici okolnih kuća, koji su danima gledali i slušali zatočenu životinju koja je očajnički zavijala, došli su na ideju da sa obale do ostrva pruže jednu dasku i osmele psa da pređe preko nje.

Pas nije hteo ni preko improvizovanog mostića. Naposletku, kada već nisu mogli da ga spasu, meštani su preko reke psu bacali hranu koju je on, sav izgladneo, rado prihvatao.

– U utorak su me zvali iz vrha gradske vlasti, obavestili me da su meštani Ade javili da je na jednom rečnom ostvru dugo već zarobljen jedan pas, pitali su me da li ja mogu da pomognem ili da traže asistenciju vatrogasaca. Rekao dam da ću otići na lice mesta i učiniti sve što je u mojoj moći – priča za “Blic” Nenad Đokić.

Među dvojicom komunalnih inspektora koji su pristigli u Adu, stanovnici ovog dela Užica prepoznali su našeg nekadašnjeg fudbalskog arbitra, u Užicu poznatog pod nadimkom Čkalja, koji je bio deo srpskog sudijskog tima koji je 2018. u Kijevu delio pravdu u finalu Lige šampiona između Reala i Liverpula.

Ne samo po tome, znali su ga i po mnogim drugim značajnim utakmicama što u Evropi što kod nas koje je sudio.

– Našao sam vlasnika kuće blizu koje je to ostrvo na kome se nalazi pas. Strminom sam se spustio do reke i došao do one daske koja je bila preprečena između obale i ostrva. Nije mi bilo svejedno kada sam zakoračio na dasku koja se podamom uvijala – prepričava Đokić.

Trebalo je dobro proceniti da li će daska izdržati. Nisu to one situacije kao kada u sekundi treba prelomiti da li je lopta prešla gol liniju ili ne, pa da ga jedna strana stadiona hvali, a druga psuje, ali dao je brzo sebi “sudijsku slobodu” da krene.

Ovde nije mogao da naškodi nikome, osim samom sebi.

Da je daska bila iole stabilnija, čvršća i šira, snimak koji svedoči o Đokićevom gestu možda nikad ne bi ni nastao. Jer, kako priča Nenad, njegov kolega koji je ostao na obali, bio je uveren da će daska pući, pa je hteo da ovekoveči kako nekadašnji sudija upada u reku i na račun toga zbija šalu.

Srećom i po Đokića i po psa to se nije dogodilo, mostić je izdržao.

– Pre nego što sam krenuo na ostrvo počeo sam dozivati tog psa, želeći da mu stavim do znanja da mu želim dobro jer sam mislio da je uplašen i da će bežati od mene, ili možda da će me napasti. Mimo svih mojih očekivanja, čim sam prešao na ostvro, pa mi je potrčao u susret. Uzeo sam ga u ruke i pažljivo opet preko one daske preneo na sigurno. Neko vreme sam ga miliovao, a onda pustio da ide svojim putem. Bio je srećan, jurcao okolo, baš u duhu one izreke “kao pušten s lanca” – prepričava Nenad Đokić.

Nekada ranije, dodaje on, spasao je još jednog psa koji je bio u sličnoj situaciji na užičkoj Plaži.

Kako je Đokić pomogao životinji – vidi se na snimku, a njegovu empatiju prema ljudima kojima treba pomoć videli smo prošle godine.

Trojicu mališana iz užičke porodice Kovačević, kojoj su “Blic fondacija” i njeni donatori pomogli da obnove kuću i zanove pokućstvo , Nenad je obradovao poklonom kakav dečaci nisu ni mogli sanjati. Darivao im je loptu kojom je pretprošle godine igrana utakmica između Mančester Junajter – Juventu, a koju je on sudio.

Blic

You may also like...