Prvih dana 2025. temperatura iznad nule: Kakvo nas vreme očekuje u novogodišnjoj noći?

SRBIJA – Zbog poledice, magle i niskih jutarnjih temperatura u celoj Srbiji je uoči Nove godine na snazi žuti meteo-alarm, rekao je za RTS meteorolog Slobodan Sovilj.

U novogodišnjoj noći nas, prema najavama meteorologa, u nižim predelima očekuje magla i niska oblačnost, dok će u brdsko-planinskim predelima biti vedro, a temperatura nigde neće preći nulu.

Meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije Slobodan Sovilj rekao je za RTS da će uoči Nove godine u celoj Srbiji na snazi biti žuti meteo-alarm, najpre zbog pojave poledice, zbog magle u nižim predelima, ali i zbog niskih jutarnjih temperatura.

Govoreći o novogodišnjoj noći, Sovilj je rekao da se u nižim predelima očekuje magla i niska oblačnost, a da će se temperatura kretati od -5 do 0 stepeni.

„U brdsko-planinskim predelima nas očekuje delimično vedra noć, tako da će temperatura u tim oblastima biti još malo niža. Nove padavine do kraja godine neće biti. Zadržaće se stabilna vazdušna masa u našim krajevima, ali će dnevne temperature biti neki stepen iznad nula stepeni“, rekao je Sovilj.

Za 1. i 2. januar Sovilj najavljuje dalji porast temperature.

„Iako u jutarnjim satima i dalje očekujemo mraz, dnevne vrednosti u većini mesta između 6 i 12 stepeni. To će biti najtopliji period u narednih desetak dana, jer nakon 3. januara na severu zemlje, a nakon 4. januara i u ostalim krajevima sledi nam novi pad temperature“, naveo je Sovilj.

Uz pad temperature stižu i nove padavine.

„Temperaturni uslovi će se zadržati na granici kiše i snega. Naoblačenje koje 3. januara očekujemo na severu zemlje usloviće najpre kišu, ali će 4. i 5. januara s padom temperature kiša preći u sneg, tako da ponovo očekujemo stvaranje manjeg, a na planinama povećanje visine snežnog pokrivača“, naveo je Sovilj.

Ipak, kako je rekao, od 6. do 9. januara očekuje se novi porast temperature, pa će u nižim predelima padati kiša, dok će sneg padati samo na visokim planinama.

Izvor: RTS

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.