Prvi uprkos problemu: Vesnić pobedio u Slovačkoj (VIDEO)

SLOVAKIARING – Milovan Vesnić je osvojio prvu trku Centralnoevropskog šampionata na krugu u klasi D4-3500 voženu ovog popodneva na Slovakiaringu.

Na autodromu kraj Bratislave viđen je sveslovenski podijum: pored srpskog automobiliste, koji se u “kupri” dovezao do najvišeg stepenika postolja, našli su se drugoplasirani Čeh Vaclav Nimč, vozač “audija” i trećeplasirani Slovak Martin Riba u “folksvagenu”.

Vesniću je ovo peta pobeda u tekućoj CEZ sezoni, a za nju je morao da se pomuči. Startovao je s pol-pozicije u klasi, apsolutno osamnaesti, i u prvim krivinama odolevao je Nimčovim napadima. Balint Hatvani je u “alfi” savladao Ribu, ali je iz njihovog kratkog duela kao bolji ipak izašao domaći takmičar.

Vodeći kvartet dočekao je i šesti krug u nepromenjenom poretku Vesnić – Nimč – Riba – Hatvani, a onda su počeli problemi srpskog takmičara.

Kada je u šestom krugu na kraju glavnog pravca osetio snažne vibracije na prednjoj osovini, Mikica je spustio tempo i to je Nimč iskoristio da preuzme vođstvo. Nakratko je izgledalo da i Riba vidi svoju šansu da napreduje, ali se Vesnić ubrzo konsolidovao i krenuo u pokušaj da povrati izgubljeno. U isto vreme u boks je skrenuo Hatvani i “alfa” je ispala iz trke.

Milovan se vratio na čelo klase u osmom krugu. Manevar je tekao kroz tri krivine: Vesnić je bio s unutrašnje strane “audija” u osmom zavoju, na takvoj poziciji je ostao i u devetom, a u blagoj ukosnici, na krivini 10, Užičanin je dovršio obilaženje koji mu je u krajnjoj instanci donelo pobedu u Slovačkoj.

Paralelno s tom borbom, Vesnić i Nimč morali su da se uklone vodećem takmičaru iz najjače D4+3500 klase u diviziji preko 2 litra, na šta su upozoravani i plavim zastavama. Riba se dobro snašao u nastaloj gužvi, pomerio je Nimča na treće mesto, koje je Čeh ipak osvojio u direktnom dvoboji u poslednjem, devetom krugu.

Prvih pet u klasi D4-3500 kompletirali su Radim Adamek u “BMW-u” i Vesnićev timski kolega Jakub Wyszomirski u “hondi sivik TCR”.

Tim ASK Vesnić moraće da istraži šta se dogodilo sa “kuprom”, kao i da pronađe potpuno drugačiji setap za automobil svog poljskog vozača, jer se ovaj žalio na ogromno podupravljanje u sporim krivinama.

Nastavak programa u CEZ diviziji preko 2 litra predviđen je za nedelju. Nove kvalifikacije voze se sutra u 10:15, a druga i poslednja trka vikenda startuje u 15 sati.

Aleksandar Babić/SERBIARING

You may also like...