Prvi Sretenjski market na Zlatiboru (VIDEO)

ZLATIBOR – Na Zlatiboru je održan prvi Sretenjski market na kome se prestavilo 23 proizvođača tradicionalnih i autentičnih domaćih odevnih proizvoda, hrane i pića.

Poći na planinu, znači dobro se obući, pa je na prvom Sretenjskom marketu zasluženo mesto da se predstavi dobio džemper iz Sirogojna, koji je već 50 godina brend ove planine. Turisti, pogotovu inostrani, obavezno ga pazare.

„Naš džemper je prepoznatljiv po motivima kućica, cveća i pejzaža, ali mi se prilagođavamo i novim trendovima, pratimo boje i svetsko tržište, jer učestvujemo na nedeljama mode u Parizu, Njujorku i Los Anđelesu“, priča Biljana Jovanović iz kompanije „Sirogojno style“.

Tradicionalna, autentična hrana i pića ovih krajeva koji su se mogli naći na štandovima su pršuta i sirevi, med, rakije i vina, ali i jedinstveni proizvodi iz Srbije nastali od retkih namirnica, kao što su hrana od tartufa ili kozmetika od prepeličjih jaja.

„Tartuf više nije tabu tema u Srbiji što je dobro. Jedan tako ekskluzivan proizvod treba da bude prvenstveno na srpskom tržištu, jer ona leži na tartufima „, kaže Marina Trifunović čija firma se bavi prodajom svežih tartufa i hrane sa tartufima.

„Prepeličija jaja su jako lekovita i ljudi bi trebalo da znaju koliko su dobra za imunitet i krvnu sliku, a sapuni od svežih jaja izuzetno utiču na kožu“, navodi Boris Jakšić, proizvođač jedinstvene kozmetike u svetu od svežih prepeličijih jaja.

Kako bi se razlikovali od drugih proizvođači pokušavaju da se prilagode tržištu koje se sve više okreće ka zdravoj i organskoj hrani ili da kombinuju neobične ukuse, pa su  tako svoje mesto na marketu našli organska rakija, džemovi sa začinskim biljem, domaći sokovi sa stevijom, med sa voćnim ukusima, zanatsko pivo  i proizvodi od aronije.

„Kod našeg naroda još nije zaživela percepcija da se što zdravije hrane. Mi zagovaramo koncept „hrana našeg kraja“ i želimo da ljude podsetimo na ukuse iz detinjstva“, kaže Armin Jusović iz prijepljske firme koja proizvodi domaće sokove, džemove i testenine.

„Da li je srpsko tržište siromašnije ili je nešto drugo u pitanju, ali još uvek nismo pronašli svoje mesto na njemu. Ipak, redovno posećujemo sajmove i nadamo se da će organska i zdrava hrana biti budućnost“, dodaje Čedomir Đurđević, proizvođač prve organske rakije u Srbiji.

Sretenjski makret upotpunjava aktuelenu ponudu Zlatibora tokom Dana državnosti i dečijeg zimskog raspusta, a ideja je da se na sledećem, pored specifičnih provizvoda ovog kraja i Srbije, ugosti više proizvođača iz država regiona.

 

You may also like...