Prvi pacijenti na programu „Post kovid Čigota oporavak“ (VIDEO)

ZLATIBOR – Specijalna bolnica Čigota na Zlatiboru počela je sa realizacijom novog programa Post kovid Čigota oporavak. I pe sedam dana primila prve pacijente. Program je namenjen svim pacijentima koji su bili pozitivni na prisustvo korona virusa minimum dve do tri nedelje nakon otpusta iz bolnice ili ambulantnog lečenja.

Pregled u Čigoti
Foto: ZooMUE

Pre nedelju dana u Specijalnu bolnicu Čigorta na Zlatiboru primljeni su prvi pacijenti na program post kovid Čigota oporavak. Prilikom prijema u bolnicu, pacijenti prolaze kroz brojne preglede, kako bi se prema njihovom stanju odredila i određena terapija. 

„U toku pregleda se ustanovi kakavu kliničku sliku je pacijent imao i o stepenu oštećenja plućne funkcije.I onda uz bale šetnje i vežbe disanja cilj nam je da se pacijent vrati u normalan život“, rekao je kardiolog Nenad Crnčević.

Iskustva prvih pacijenata nakom sedam dana oporavka su pozitivna.

Vežbe u Čigoti
Foto: ZooMUE

„Program je odličan prilikom individualnih šetnji primetio sam da mi se puls smanjuje, ne zamaram se kao pre. I mogu duže mogu da šetam“, rekao je pacijent Marijan Banjac.

„Ovaj program je za mene dosta značajan jer, jer se dosta osećam boljefizički nego pre dolaska“; istakao je pacijent Tihomir Petrović

U Specijalnoj bolnici Čigota velika pažnja poklanja se zdravoj i balansiranoj ishrani za sve pacijente koji se prijave na post kovid oporavak.

„Što se tiče ovog programa, doktor na prvom pregledu odlučuje kakva će ishrana biti. Uglavnom je to na bazi švedskog stola. Ali za one kojima je potrebna drugačija dijetalna ishrana, tu je poznati Čigota meni“, istakla je dijetetičar – nutriciionista Milica Cvijanović.

Program je najbolje započeti nakon 30 dana od preležane akutne infekcije, jer se tada očekuje kompletniji i bolji oporavak pacijenata u okviru rehabilitacionog tretmana.Najmanje preporučeno vreme oporavka je od 7 do 21 dan. U zavisnosti od kliničke slike pacijenta vreme trajanja se može produžavati.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.