Prva sednica Parlamenta privrednika (VIDEO)

UŽICE – Održana je prva radna sednica Parlamenta privrednika užičkog regiona kojom je predsedavao, predsednik Parlamenta, užički privrednik Branko Bešević. Sednici je, osim članova Prlamenta, prisustvovao i Predrag Petrović, generalni sekretar Privredne komore Srbije sa saradnicima. Bio je najavljen i dolazak Marka Čadeža, predsednika Privredne komore Srbije, koji je u poslednjem momentu zbog važnih obaveza, posetu otkazao.

Na sednici je bilo reči o problemima u poslovanju sa kojima se privrednici najčešće susreću, o njihovim očekivanjima od PKS, ali su predstavnici Privredne komore Srbije imali i priliku da podsete na rezultate i aktivnosti  koje je Komora od početka godine sprovodila .

– Generalno problem koji tišti privrednike u celoj državi je, pre svega, siva ekonomija i manjak kvalifikovane radne snage. Bez obzira što i dalje, iako je bitno smanjen, imamo veliki broj nezaposlenih, poslodavci se susreću sa problemom nedovoljne edukacije radnika. Jedan od koraka za njegovo rešavanje je donošenje Zakona o dualnom obrazovanju koji je u javnoj raspravi. Po prvi put smo kao Privredna komora ušli u Savet za visoko obrazovanje, tako da će privrednici prvi put imati priliku da zastupaju svoje interese i da kažu koji su to profili koje naše obrazovne ustanove treba da iznedre i da odgovore zahtevima poslodavaca, rekao je Predrag Petrović, generalni sekretar Prvivredne komore Srbije.

Rade Ljubojević, direktor Regionalne privredne komore Zlatiborskog upravnog okruga i potpredsednik PKS, kaže da su brojna pitanja i problemi koji tište privrednike užičkog kraja, ali nije mali broj  ni onih koji su rešeni ili su u procesu rešavanja. Po njegovim rečima, Privredna komora opravdava svoje postojanje, a sada u novoj organizaciji, mnogo je lakše doći do ministarstava i nadležnih institucija koje rešavaju probleme privrednika.

– Osnovni problem i ovoga kraja jeste siva ekonomija, ali privreda ističe i zloupotrebu bolovanja, zatim, značajno kašnjenje u povraćaju PDV-a što povlači za sobom angažovanje obrtnih sredstava i poredstavlja kočnicu u privrednoj aktivnosti.U poslednje vreme Komora je veoma angažovana da pomogne privredi da ovaj problem reši.

Autor: Rada Popović

You may also like...