Prva oznaka kvaliteta za ariljsku malinu (VIDEO)

ARILJE – Više od pola veka ariljska malina je poznata u svetu po kvalitetu i načinu gajenja. Ovo leto sigurno će u Arilju ostati upamćeno po tome što je evropski sertifikat kvaliteta maline dobila jedna zadruga.

Arlje sa razlogom zovu Malingrad , a dokaz za to je i evropski sertifikat koji je stvaio pečat kvaliteta na malinu u zadruzi agro eko voće. Ovim su proizvođači iz te zadruge prvi u Arilju ispunili sve uslove da njihova malina ima status prestižnog brenda na svetskom tržištu.

Maline
Foto ZooMUE

 “Najviše se tu geldalo šta je različitost proizvoda u odnosu na ostale jer maline ima svuda u svetu, ali nema takvog kvaliteta”, kaže direktor zadruge Agro eko voće Arilje Božo Joković.

Oznaka evrospkog kvaliteta je rezultat timskog rada u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i dugogodišnjeg ulaganja u proizvodnju. Njihov uspeh će služiti i ostalim proizvođačima kao primer kako da dođu do ove važne oznake, a time otvoriti put i ostalim domaćim proizvodima.

“Ovo je sklop rada, ogromnog odricanja stanovništva sa ovog podneblja i klime koja je doprinela svemu tome da dobijemo proizvod koji će napraviti prosperitet ovoj regiji”, zaključuje Joković.

Ariljska malina je već davnih 60-ih godina bila poznata po kvalitetu i načinu gajenja što je izdvajalo od ostalih regija u svetu, a danas se u ariljskoom području gaji oko 40 odsto ukupne proizvodnje u Srbiji.

You may also like...