Prva laparaskopska operacija na debelom crevu u užičkoj bolnici (VIDEO)

UŽICE – Laparaskopska operacija na debelom crevu prvi put je danas urađena u Užicu, operisan je 75-ogodišnji pacijent kome je dijagnostikovan kancer u početnoj fazi. Operaciju je uradio tim hirurga: prof. dr Blagoje Đukanović iz KBC „Bežanijska kosa“, dr Miroslav Stanojević i dr Vlade Varničić.

Ova hirurška procedura, za razliku od klasične, pacijentima pruža manju traumu, lakši i brži oporavak, te izazak za 3-4 dana iz bolnice.

„Od ključne važnosti je otkrivanje kancera u ranoj fazi kako bi ovakve operacije mogle da budu uspešne. Preporuka je da svako sa preko 50 godina treba da uradi kolonoskopiju debelog creva. Ako je taj nalaz u redu onda se posle sedam godina radi kontrolni pregled“, rekao je dr Đukanović.

Za ovakve operacije nema liste čekanja i svi pacijenti koji imaju malignu bolest bilo kog organa u roku od desetak dana budu operisani.

„U Opštoj bolnici od 2001. godine se rade laparaskopske operacije i urađeno ih je preko 4700 u hirurgiji, ginekologiji, ortopediji i urologiji. Ovo je značajno za užičku bolnicu jer se svrstava u red bolnica u kojima se rade ove operacije u Srbiji“, rekla je dr Jelena Raković Radivojević, direktorka bolnice.

Dr Miloš Božović, direktor Zdravstvenog centra Užice rekao je da će sa Ministarstvom zdravlja u narednom periodu biti obezbeđeno još opreme za rad.

 

You may also like...