Pršutijada od 9.-11.januara (video)

ZLATIBOR-U zlatiborskom selu Mačkat od 9.-11.januara održaće se 15.Sajam suvomesnatih proizvoda,popularna Pršutijada.

 

Kako je najavljeno na današnjoj konferenciji za novinare na Zlatiboru na sajmu će učestvovati 18 proizvođača ,a posetioci će zlatiborsku gpoveđu i svinjsku pršutu moći da pazare od 1.300 do 1.800 dinara po kilogramu.Sajmski popus od 20 odsto važiće i za ostale suvomesnate proizvode.

Ova privredno-turistička manifestacija,koju svake godine poseti oko 10 hiljada ljudi,ove godine ,po oceni organizatora,mogla da bi da zabeleži i rekordnu posetu.

 “Na Zlatiboru za novogodišnje i zimske praznike boravi  ove godine  25 hiljada gostiju.Očekujemo da će Pršutijadu posetiti oko 15 ljidada ljudi.I ove godine pripremili smo bogate nagrade za sve posetioce od džaka pršute,kvadratnog metra slanine i 15 metara kobasice”,rekao je direktor Turističke organizacije Zlatibor Arsen Đurić.

 

Predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović najavio je na današnjoj konferenciji za novinare da će u ovoj godini početi izgradnja nove hale za potrebe Sajma suvomesnatih proizvoda ,koju će moći da koristi tokom godine i osnovna škola u Mačkatu .

Stamatović je istakao značaj ove manifestacije i najavio da će opština Čajetina uz subvencije pružiti i ostalu pomoć proizvođačima ,kako bi se zlatiborska pršuta i ostali suvomesnati proizvodi našli na tržištu Rusije.

“Kompanija Zlatiborac je u prošloj godini tri puta povećala izvoz svojih proizvoda na rusko tržište.Oni su stožer izvoza na ovom području,ali šansa postoji i za ostale proizvođače,koji se moraju udružiti zbog zajedničkog nastupa na tržištu Rusije”,kaže Stamatović.

 

Opština Čajetina ,po rečima njenog predsednika,pronaćiće način da se zlatiborska pršuta zaštiti i da se ovaj brend promoviše na ruskom tržištu.Problem postoji u stočnom fondu i za njegovo rešavanje neophodna je pomoć države,naglašava Stamatović.

“Da bi se povećao stočni fond Ministarstvo poljoprivrede mora izmeniti Odluku kojom se sada konkursi za gazdovanje poljoprivrednim zemljištem raspisuju na godinu dana.Da bi se neko ozbiljno bavio stočarstvom neophodno je da zakupi budu na najmanje 20 godina”,poručiop je Stamatović.

 

Organizatori ovogodišnje Pršutijade su opština Čajetina i Turistička organizacija Zlatibor ,a generalni sponzori su opština i kompanija Zlatiborac,a Pršutijadu je podržao ,po prvi put i USAID.

ZooM

 

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.