Protest u Dobrinji zbog litijuma (VIDEO)

POŽEGA – Nakon nekoliko skupova koje su organizovali meštani sela kod Požege, danas je organizovan protest u Dobrinji kako bi stanovnici ovih sela pokazali svoj stav o najavljenim geološkim istraživanjama koja su trebala da počnu danas.

Na današnjem protestu protiv istraživanja litijuma u Dobrinji kod Požege, na kom je prisustvovalo oko 700 ljudi, građani su rekli da neće dozvoliti nikakva istraživanja na njihovim parcelama.

„Ono što se dešava trenutno ovde, a prvo u Loznici, dokaz je da se mnoge stvari rade a da se ne konsultuju građani“

„U opštini nismo imali negacije, već samo istraživanje. Samo želim da naglasim da ovde neće biti ni istraživanje jer narod ne dozvoljava. Dakle, istraživanje je bespotrebno“

Foto: ZooMUE

„Nadam se da meštani mogu nešto da promene, jer ovo je loše što rade“

Na sastanku predsednika mesnih zajednica i predstavnika gradske vlasti koji je održan pre 2 dana, dogovoren je sastanak sa direktorom preduzeća Jadar Lithium, kako bi se informisali o najavljenom geološkom istraživanju.

Foto: ZooMUE

„Po obećanju opštinske samouprave oni treba da se nađu sa direktorom da im on objasni da je rudnik ekološki i da to nije ništa strašno, ali koji rudnik je ekološki, da se ne lažemo“, rekao je Dušan Mirkić iz Inicijative za Požegu.

Foto: ZooMUE

Geološka istraživanja litijuma najavljena su na deset lokacija u selima u okolini Požege, a radovi su trebali da počnu danas. Takođe, predstavnici Inicijative za Požegu tražili su da se stavi van snage odluka o istraživanju dok se ne utvrdi da li postoji štetan uticaj po zdravlje stanovnika.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.