Protest u Božetićima, meštani zahtevaju završetak vodovoda (VIDEO)

BOŽETIĆI – Stanovnici sela Božetići, kod Nove Varoši, godinama nemaju rešeno pitanje snabdevnja vodom, a najgore je u letnjem periodu kada je suša. Vodovod je počeo da se gradi, ali nije završen u predviđenom roku zbog čega su poljoprivrednici protestovali. Oni su posle višečasovnih pregovora postigli dogovor sa predsednikom opštine Nova Varoš Radosavom Vasiljevićem koji im je obećao da će resorno ministarstvo sledeće sedmice uplatiti neophodni novac za nastavak radova.

Meštani novovaroških sela već nekoliko decenija imaju problem sa nedostatkom vode zbog čega stoka često ostaje žedna, a naročito u selu Božetići gde imanjaviše grla stoke. Lokalna samouprava je pokrenula projekat izgradnje vodovoda pre dve godine, ali on zbog nedostatka sredstava nije završen, pa su ppoljoprivrednici organizovali protest i razgovarali sa predsednikom opštine Nova Varoš zahtevajući da vodovod bude što pre završen.

Leto nikad sušnije, a stanovnici Božetića se dovijaju na razne načine kako bi dopremili vodu do sovjih domaćiinstava.

PROTEST
Foto: ZooMUE

„U 21. veku mi nemamo vode da pijemo. Ja idem mojim kolima da doterujem vodu, a stoka ide n jezero. Oko nas su svuda jezera, a mi nemamo vodu“,

„Neko ko ima traktor on doteruje tako, a ko nema ond astavi kante u kolica i traži gde ima da natoči vode“,

„Nikako. Imam 50 grla goveda i svaki dan idem po pet kilometara za cisternu vode“, kažu meštani.

Lokalna samouprava nema dovoljno novca da završi projekat, pa se već naredne nedelje očekuje pomoć od resornog ministarstva za izgradnju kaptaže i crpne stanice.

„Verujem u obećanje ministra Nedimovića sa kojim smo se dogovorili da pošalje 20 miliona diinara i mi ćemo udurženim sredstvima raspisati javnu nabavku u vrendosti od 35 miliona“, rekao je predsednik opštine Nova Varoš Radosav Vasiljević.

Do sada je urađeno dva i po kilometra cevovoda, ali meštani se žale na dinamiku radova jer je vodovod već trebalo da bude gotov.  

„Postavljaju cevi koje su veoma teške i duge. Samo jedan var traje oko 20 minuta. Oni nisu upoznati sa ovim projektom, ali ih pozivam da se lično uvere i vide koliko s eozbiljno radi“, dodaje Vasiljević.

Ukupna vrednost projekat je 120 miliona dinara, a Vasiljević kaže da su na rapsolaganju i budžetske rezerve.

„Ono što možemo sigurno obećati je da ćemo sledeće godine u jesen imati vodu u centru mesne zajednice i svim žednim domaćinstvima“, zaključio je Vasiljević.

U planu je da se na proleće izgradi još jedna rezervoar, a radove je do sada izvodilo Javno komunalno preduzeće 3. septembar.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.