Protest: Nigde se ne živi lepše nego na televiziji (VIDEO)

UŽICE – Šesti protest „Jedan od pet miliona“ protekao je uz zahteve gradjana za oslobadjanje medija kao preduslova za život u slobodnom društvu i održavanje fer izbora. Na platou ispred Gradske kuće  Užičani su večeras imali priliku da potpišu Sporazum sa narodom koji je ponudila opozicija.

Na početku skupa građani su minutom ćutanja odali poštu preminulom slikaru Obradu Jovanoviću, čije je ime neraskidivo povezano sa počecima višestranačja u Užicu i prvom predsedniku odbora užičkih demokrata.

„Devedesete godine na ovo istom mestu održan je prvi opozicioni skup u Užicu. Među govornicima su bili Rada Mitrović, Svetislav Basara i Obrad Jovanović. Večeras smo bez Obrada ali smo sa Obrazom“   podsetio je na prvi opozicioni miting u Užicu Zoran Filipović koji je  po šesti put vodio građanski protest „Jedan od pet miliona“.

Psiholog Žarko Trebješanin govorio je  o jednom od osnovih zahteva gradjana koji protestuju – da se oslobode mediji. On je rekao da „nije sloboda medija da priča svako šta hoće nego da je to pre  bahatost“.

„Ti mediji nisu slobodni od pritisaka vlasti. Oni su slobodni od razuma, logike, morala, pristojnosti. Mediji u Srbiji već više od šest godina su slobodni od veze za stvarnošću i od najelementarnijeg uzusa profesionalnosti. Umesto da mediji budu uzor kulturnog, civilizovanog i pristojnog obraćanja publici s poštovanjem oni su postali uzor krajnje    nepristojnom nekulturnom, nemoralnom, ponižavajućem i sramotnog odnosa prema čitaocima i gledaocima. Umesto da objektivno, analitički i kritički obaveštavaju o stanju u društvu što je njihov osnovni zadatak oni šminkaju, krivotvore i proizvode nepostojeću stvarnost“ rekao je Trebješanin koji je  podsetio i na aforizam  Rada   Jovanovića koji glasi  „Prošao sam ceo svet, ali nigde narod ne živi lepše nego na našoj  televiziji“.

Gradjani su se posle mitinga uputili u nešto dužu protestnu šetnju glavnim gradskim ulicama i vratili na plato gde je novi skup zakazan za sedam dana u  isto vreme.

Autor: Žanka Erić, InfoEra

You may also like...