Protest malinara nezadovoljnih otkupnom cenom (video)

IVANJICA-U Ivanjici je održan protest malinara Zlatiborskog i Moravičkog okruga, koji traže da akontna cena maline prati rast izvozne cene ovog voća.

Predsednik Asocijacije malinara Srbije Dobrivoje Radović rekao je da hladnjačari ne poštuju dogovor postignut na sastanku u Vladi Srbije.

„Hladnjačari ne povećavaju otkupne cene sa sadašnjih 120 do 160 dinara na traženih 220 po kilogramu, iako su izvozne cene prema podacima Uprave carina od 2,1 do 3,8 evra. Otkupljivači i izvoznici ponovo pokušavaju da izigraju malinare i zato tražimo da se u rešavanje problema uključi predsednik Srbije Aleksandar Vučić“, poručio je Radović.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović kaže da je tržište, a ne država, to koje određuje cenu maline.

„Mi smo uradili sve što smo mogli, razgovarali sa hladnjačarima nebrojeno puta, uspeli da tu cenu koliko toliko podignemo na veći nivo, iako sami nismo zaduženi za to, jer tržište u krajnjoj liniji opredeljuje. Dobri su trendovi, ima naznaka da će oni koji su utvrdili akontativnu cenu biti bolje plaćeni u narednim nedeljama“, kaže Nedimović.

Radović napominje da je na poslednjem sastanku u Vladi Srbije dogovoreno da se krajem avgusta isplati akontna cena malina od 180 do 190 dinara,a da se razlika do 1,83 evra isplati do marta naredne godine, kada se očekuje najbolja izvozna cena.

Zbog toga, ističe Radović, Asocijacija malinara traži novi sastanak sa predstavnicima Vlade Srbije da bi ponovo razgovarali o obećanjima koja nisu ispunjena. Malinari traže i da predsednik države Aleksandar Vučić odloži donošenje zakona o plaćanju doprinosa za penzijsko osiguranje sezonskim radnicima.

„Zahtev Asocijacije malinara Srbije je da se donošenje tog zakona odloži dok se ne obezbede uslovi među kojima je zaštita proizoda po poreklu i dok tržište ne obezbedi odgovarajuća cene malina“, kaže Radović.

Malinari su sa protesta u Ivanjici poručili da će, ukoliko ne budu ispunjeni njihovi zahtevi, proširiti proteste po gradovima Srbije.

 

You may also like...