Protest bivših radnika FAP-a (video)

PRIBOJ-Bivši radnici Fabrike automobila Priboj protestvovali su danas u tom gradu nezadovoljni neispunjenjem dogovora sa Vladom Srbije o hitnom preuzimanju fabrike od strane Vojske Srbije ,po usvajanju Unapred pripremljenog plana reorganizacije.Radnici strahuju da odlaganje uključivanja Fap-a u namensku industriju vodi u stečaj ovu fabriku.

protest-fapa0Predsednik Udruženja za zaštitu radnika FAP-a Miroslav Mršević kaže da je na sastanku u Ministarstvu privrede na kome su prisustvovali i predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije dogovoreno da se radnici odreknu svojih potraživanja i u narednih pet godina dobijaju akcije ,a da će upravljanje fabrikom biti ponuđeno Vojsci Srbije.

„Ni posle mesec dana nije došlo do preuzimanja fabrike od strane Vojske Srbije.To izaziva sumnju u realizaciju Unapred pripremljenog plana reorganizacije i odlaska FAP-a u stečaj.Odlaskom u stečaj bivši radnici ostaće bez osam i po zaostalih zarada i nepovezanih šest godina radnog staža.Ni lokalna samouprava ne bi mogla u tom slučaju da ispuni svoje obaveze jer bi radnici ostali bez akcija“,kaže Mršević.

Mršević ističe da je trenutno u FAP-u ugovorom od delu angažavano 40 radnika i još 80 koji se angažuju povremeno.FAP radi na realizaciji posla od 30 kamiona,od kojih je prva tranša od 6 kamiona je dogovorena za januar.

„Sada dolazi do velikog zastoja u radu i ako se nastavi ovom brzinom i kvalitetom mi tvrdimo da se taj posao ne može uraditi.Tražimo da Vojska Srbije preuzme FAP da preuzme punu kontrolu  i da ona odgovara za brzinu i kvalitet realizacije tih 30 vozila i da na osnovu toga imamo garanciju da će FAP opstati,kao i da će 200 radnika u Priboju imati stalno radno mesto“,naglašava Mršević.

Na zvaničnoj internet stranici opštine Priboj objavljeno je da će 9.decembra bivšim radnicima FAP-a biti isolaćeno po 100 evra po godini staža na osnovu odluke o podsticanju novih poslovnih aktivnosti radnika Fabrike automobila Priboj,zašta je rebalansom budžeta obezbeđeno 2 miliona evra.

Bivši radnici FAP-a svoj protest završili su danas protestnom šetnjom do fabrike ispred koje su još jednom izneli svoje zahteve.

 

You may also like...