Prošle su 23 godine od otmice u stanici Štrpci (video)

 

PRIJEPOLJE-U Prijepolju će danas povodom 23. godišnjice od otmice 20 putnika nesrpske nacionalnosti   iz voza 671 na liniji Beograd-Bar.

 

 
strpciTokom suđenja Nebojši Ranisavljeviću pred Višim sudom u Bijelom Polju 2002. godine, utvrđeno je da su otmičari bili pripadnici paravojne grupe predvođene Milanom Lukićem. Oni su 27. februara 1993. oko 15.30 časova, zaustavili voz i iz njega izveli grupu Muslimana kao i jednog Hrvata, koje su potom sproveli do sela Prelovo.

 

 
U fiskulturnoj sali lokalne osnovne škole u Prelovu su ih pretresli, oduzeli im novac i druge vredne stvari, a zatim ih pretukli. Zatočenici su potom vezani žicom, uvedeni u kamion i odvezeni u okolinu Višegrada. U ataru sela Mušići su ih Milan Lukić i Boban Inđić pobili. Najstarija žrtva je imala 59, a najmlađa 16 godina.

 

 
Haški tribunal osudio je Lukića na doživotnu kaznu zatvora za zločine nad višegradskim Muslimanima, ali ne i za zločin u Štrpcima.
 
U jezeru Perućac 2009, odnosno 2010, pronađena su tela Halila Zupčevića, Rasima Chorića, Jusufa Rastodera i Ilijaza Ličine.

 

 
Zajednički istražni tim je tokom godinu i po dana na području Srbije i BiH ispitao više od stotinu svedoka i prikupio dokaze neophodne za podizanje optužnice, da bi usledila akcija dva tužilaštva 5. decembra 2014. kada je uhapšeno ukupno 15 osumnjičenih osoba – pripadnika VRS i paravojne formacije „Osvetnici“, pet na teritoriji Srbije i deset na teritoriji BiH.
 
Sud BiH potvrdio je optužnicu 19. maja 2015. protiv nekadašnjih pripadnika VRS zbog otmice putnika iz voza na stanici Štrpci, koji su kasnije ubijeni na području Višegrada.
 
Tužilaštvo BiH je prethodno sredinom aprila optužilo Luku Dragičevića, Bobana i Petka Inđića, Obrada i Novaka Polugu, Dragana Šekarića, Olivera Krsmanovića, Radojicu Ristića, Vuka Ratkovića i Miću Jovičića zbog otmice 20 putnika iz voza Beograd – Bar 27. februara 1993. godine u mestu Štrpci.
 
U Srbiji je zbog otmice u stanici Štrpci i zločina koji je usledio uhapšeno pet osoba, a optužnicu protiv njih Tužilaštvo za ratne zločine Srbije podiglo je početkom marta 2015. godine.
 
Prethodno, krajem februara Tužilaštvo je saopštilo da je završilo istražni postupak protiv pet osoba: Gojka Lukića, Ljubiše Vasiljevića, Duška Vasiljevića, Jovana Lipovca i Dragane Đekić, na osnovu sumnje da su počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva.Povodom godišnjice otmice 20 putnika bošnjačke nacionalnosti iz voza 671 na pruzi Beograd – Bar, 27.02.1993. godine, Fond za humanitarno pravo, Inicijativa mladih za ljudska prava i Žene u crnom organizuju danas uličnu akciju, simbolično u trenutku kada je voz stao, u 15,48 sati, u Knez Mihailovoj ulici.
 Agencije

 

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.