Promovisana usluga perosnalne asistencije (video)

Pet članova Udruženja distrofičara Zlatiborskog okruga četiri meseca će moći da koristi novu uslugu socijalne zaštite, presonalnu asistenciju, koju realizuju Grad Užice i Udruženje distrofičara Zlatiborskog okruga.

personalni server 1„Personalna asistencija je usluga koja korisnicima omogućava odgovarajuću praktičnu podršku za zadovoljavanje osnovnih životnih potreba, unapređenje kvaliteta života i bolje uključivanje u društvene aktivnosti“, objasnio je predsednik Udruženja distrofičara Zlatiborskog okruga Predrag Bakić
.“Ovu uslugu mogu da koriste lica koja mogu samostalno da donose odluke i koja su radno ili na neki drugi način angažovana i imaju obećanu tuđu pomoć“, rekao je Bakić. „Trenutno se projekat realizuje četiri meseca kroz odabir i regrutovanje 5 personalnih asistenata, koji treba da prođu akreditovan program obuke, zatim kroz odabir korisnika usluge i izradu potreba korisnika i individualnog plana podrške“, naglasio je Bakić.
Marija Karadarević, jedan od korsinika usluge personalne asistencije koja trenutno živi sama, kaže da joj ova usluga znatno pomaže u usavršavanju samostalnog života.
„Ja pravim raspored rada perosnalnog asistenta i dogovaramo se o satnici i potrebama koje imam toga dana“, naglašava Marija Karadarević i dodaje da su joj sada sve posete javnim ustanovama olakšane. 
„Ranije mi je za svaku vrstu posla bio potreban neko iz bližeg okruženja, familija ili prijetelji, sada je to sasvim pojednostavljeno, jer imam nekog ko je pored mene za rešavanje svih životnih potreba“, ističe Marija Karadarević.
„Vrednost projekta socijalne zaštite personalne asistencije, je šesto hiljada dinara. To je ukupno jedanaesta usluga socijalne zaštite u gradu po kojima se Užice izdvaja u odnosu na ostale gradove“, rekao je član Gradskog veća, Branko Gavrilović, podsećajući da je realizovana u saradnji sa Evropskom Unijom i Forumom mladih sa invaliditetom kao resurs centrom. Gavrilović je najavio nove projekte, kojima će konkurisati za sredstva, kojma bi bilo omogućeno da usluga presonalne asistencije traje do kraja godine.
ZooM   

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.