Promovisan prvi strip iz serijala „Sjaj i senka Nemanjića“ (VIDEO)

UŽICE – U „Gradskom kulturnom centru Užice“ promovisan je prvi strip iz serijala „Sjaj i senka Nemanjića“. Ovaj strip, koji se razvio iz neiskorišćenog scenarija za seriju o srpskoj srednjovekovnoj dinastiji, realizovali su Dragan Tomović i Goran Milutinović.

Scenarista Dragan Tomović odlučio je da nesuđeni scenario za seriju uz podršku svog druga iz detinjstva pretvori u serijal od 15 stripova koji će obuhvatiti period od 200 godina, od Stefana Nemanje do cara Stefana Uroša Petog. Kako kaže, drugi autori su ga upozorili na to da je strip sa istorijskom tematikom najteži vid devete umetnosti.

„Malo ko se usuđuje da radi ovakve stripovi čak i od autora koji crtaju za inostrano tržište. Jer, za tih 200 godina menjale su se mnoge stvari, od mačeva do odora. Ko želi da se bavi ovakvim stripom, to mora da zna. Npr. naš najveći živi strip autor, Branislav Kerac, koji je crtao i Zagora, nemo je pogledao strip i listao, mi smo bili spremni na ozbiljne kritike… A on nas je pohvalio zbog toga što smo pogodili prave kostime“, kaže Tomović.

Autori se nadaju da bi se strip mogao popularisati među učenicima i postati dodatak obrazovnom štivu u školama.

„U Francuskoj se istorija uči kroz strip, tj. takvi su im udžbenici. Mi, naravno, ne bismo mogli ovo plasirati kao udžbenike, ali bi škole mogle da otkupe deo tiraža i tako obezbede da učenici mogu da pozajmljuju strip iz školskih biblioteka. Jer, sociolozi su potvrdili da su deca vizuelna bića i da bolje prihvataju tekst i sliku zajedno, pre nego običan, suvoparan tekst“, dodaje Tomović.

Po završetku ovog serijala, u planu su stripovi o Maričkoj i Kosovskoj bici, Nikoli Altomanoviću, Marku Mrnjavčeviću, despotu Stefanu i padu Smedereva. S obzirom da se na jednom stripu crtež radi oko pola godine, autori smatraju da će im za čitav posao trebati makar 10 godina.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.