Promovisan 22. broj časopisa „Istorijska baština“ (video)

UŽICE – Istorijski arhiv Užice priredio je 22. broj „Istorijske baštine“ povodom 30 godina od izlaska prvog broja i 90 godina od osnivanja Udruženja Užičana u Beogradu.

kovacevicNaglašavajući da je „Istorijska baština“ veoma ugledan i afirmisan časopis, Jelena Ristanović, istoričar umetnosti, rekla je da najnovije 22. izdanje sadrži 18 priloga. Dva su posvećena jubilejima, pet članaka je iz oblasti arhivistike i arhivskih fondova, dva su prikazi knjiga i po jedna bibliogafija i letopis.
„Užički kraj ima dva časopisa posvećena istoriografiji i arhivistici. To su „Užički zbornik“ i „Istorijska baština“. U njima se prikazuju obrađeni arhivski fondovi i ono što arhiv poseduje u bogatim fondovima treba da se stavi na uvid svim zainteresovanim gradjanima“, istakla je Jelena Ristanović.
Uvodni  segment najnovijeg broja „Istorijske baštine“ sadrži monografiju “ Na putu do punog veka“, autora Zorana Kovačevića, sekretara Udruženja Užičana u Beogradu.
„Pošto je to uvodni tekst ja sam dao kratak pregled istorije Udruženja Užičana u Beogradu, to je prvo i nastarije udruženje u Srbiji,a možda i šire. Danas pokušavam da odgovorim šta je zavičaj, postoji mnogo odgovora ,ali je najkraći, da je zavičaj ono što svi posedujemo, a najviše nam nedostaje“, naglasio je Kovačević. 
„Udruženje Užičana u Beogradu, koje okuplja ljude iz ovog kraja, trenutno ima 270 aktivnih članova, do sada su objavili brojne publikacije i organizovali brojne tribine, radili bi bolje da ima više sredstava i da je veće interesovanje mladih ljudi“, zaključio je sekretar Udruženja Užičana u Beogradu. 
ZooM

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.