Promocija prvog digitalnog izdanja knjige Mirjane Ranković Luković

ČAJETINA-U biblioteci „Ljubiša R. Đenić“ predstavljena je prva audio i elektronska knjiga poezije autorke i zavičajne književnice Mirjane Ranković Luković„ Verovanje svicu“. Ujedno, ovo je bila i prva ovakva, multiumedijalna promocija u čajetinskoj biblioteci.

Mirjana Ranković Luković u svetu književnosti je više od dve decenije, a zbirka poezije „Verovanje svicu“ prva je audio i elektronska knjiga u njenom dosadašnjem stvaralaštvu.

foto.zlatiborpress

„Na ideju za pravljenje audio knjige sam došla odavno iz želje da priuštim ljudima koji su meni jako dragi, ranjiva grupa, slepi i slabovidi, mogućnost da i oni čuju ono što sam uradila, ali i da dam primer da možda i drugi pisci naprave nešto tako. Izdavačka kuća „Digitalna dosada“ je jedini izdavač ovakve vrste u Srbiji“, rekla je Mirjana Ranković Luković.

Pored autorke, na promociji knjige govorili su Ljiljana Rakić, pomoćnik direktora biblioteke, novinar i glumac Branko Antonić, Ivana Katić urednik izdavačke kuće „Digitalna dosada“, a stihove iz zbirke čitala je Mirjana Lopin Drizo. Gost večeri i ujedno recenzent knjige, bila je Marija Vulović profesor književnosti. Objašnjavajući svoje viđenje Mirjaninog stvaralaštava, ističe da ona piše nadahnuto, istrajno, da je originalna, sa jedne strane savremena i autentična, sa druge strane prepoznajemo motive usmenog narodnog stvaralaštva, dok se sa treće strane u njenim pesmama provlači nit refleksivne poezije.

foto.zlatiborprerss

„Knjiga mora da ima korice, mora da ima strane, da se lista, da se u njoj podvlači, da se po njoj piše. Kada mi je Mira poklonila ovu knjigu u ovom obliku, na flešu, moram priznati da sam imala jedan otklon prema elektronskoj književnosti, ali nakon preslušavanja ove zbirke videla sam da njene pesme odgovaraju različitim medijumima. To znači da se mogu slušati, čitati, da se mogu na neki način u elektronskom obliku predstaviti kao video materijal, onima koji su njeni recipijenti“, kaže Marija Vulović, profesor književnosti.

Mirjana u svom bogatom opusu ima mnoštvo posvećenih pesama, kao što je to slučaj i sa pojedinim pesmama iz ove zbirke.

„Postoje pesme ili priče koje su posvećene nekim od mojih prijatelja, kao i bliskim ljudima, roditeljima, suprugu, sinu“,kaže Lukovićeva.

Zlatiborpress

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.