Promocija knjige Dragiše Milosavljevića

SREBRENICA – U Domu kulture u Srebrenici održana je promocija knjige „Osaćani – Nasleđe generacijskog iskustva“, autora Dragiše Milosavljevića. Izdavači monografije su Narodni muzej Užice i Javna ustanova NP „Drina“ Srebrenica.

Pozdravnu reč uputili su direktor Javne ustanove NP „Drina“ Srebrenica dr Radomir Pavlović i direktorka Narodnog muzeja Užice Slavica Stefanović.

O knjizi su govorili bibliotekar savetnik Narodne biblioteke Užice Anđa Bjelić i autor monografije Dragiša Milosavljević.

Promocija knjige
Foto: ZooMUE

Osaćani su više od dva veka ostavljali prepoznatljiv pečat u srpskom graditeljstvu. Knjiga Dragiše Milosavljevića opisuje veštinu vrsnih majstora koji su gradili kuće osaćanke, skladnih proporcija, po meri čoveka i prirode.

Nove generacije majstora i preduzimača iz sela preko Drine preplavile su valjevski, užički i šabački kraj. Graditelji iz Bujakovića, Crvice, Skelana i Peći bili su ne samo nastavljači svojih prethodnika već i obrazovani graditelji koji su završavali škole i preuzimali gradnju složenijih objekata. O mnogima nema pisanih tragova ali o njihovom majstorstvu svedoče retke, ali još uvek sačuvane građevine.

Izvor: grad Užice

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.