Projekcije filmova sa ovogodišnje Interakcije u užičkom bioskopu

UŽICE – Projekcija filmova snimljenih tokom kampa „Interakcija 2022“ održaće se u petak od 16:30, u velikoj sali Bioskopa Art u Užicu.

Tokom avgusta ove godine u Čačku, Užicu i Požegi boravilo je 15 mladih filmskih stvaralaca iz Argentine, Velike Britanije, Kube, Meksika, Izraela, Indije, Hong Konga i Srbije, koji su snimili tri kratka dokumentarna filma. Flmovi su premijerno prikazani krajem avgusta u Bioskopu SKC Požega, kao i u Dvorani Kulturnog centra Beograda, a ovom projekcijom se ovogodišnja produkcija Interakcije predstavlja užičkoj publici.

Program čine filmovi:

  1. Povratak, režija: Jovana Avramović, snimljen u Požegi
  2. Jesenja sonata, režija: Abraham Eskobedo Salas, snimljen u Užicu
  3. Rajkova sreća, režija: Jovan Dopuđ, snimljen u Čačku

Film „Jesnja sonata“, snimljen u Užicu, ima za glavnog junaka čuvenog užičkog fotografa Miloša Cvetkovića Cveklu. Miloš je tokom pandemijskog karantina započeo skeniranje negativa, tj. svog obimnog fotografskog, ali i životnog dela. Sećanja na stvranost sa kojom se suočio tokom ratova 90-ih, vraćaju se i progone ga. Suočavajući se sa ovim demonima, Miloš ipak nastavlja da radi na monografiji kao svojoj zaostavštini.

Interakcija kamp okupio je tokom sedamnaestogodišnje realizacije oko 275 učesnika iz više od 60 zemalja, studenata više od sto filmskih akademija. Snimljeno je 56 kratkih dokumentarnih filmova, a osvojeno je više od 20 nagrada na filmskim festivalima širom sveta.

(izvor: Filmart)

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.