Program podrške malim preduzećima

BEOGRAD-Pomoćnik ministra privrede za mala i srednja preduzeća Katarina Obradović Jovanović pozvala je danas zainteresovane da što pre konkurišu za dodelu bespovratne pomoći kroz „Program podrške malim preduzećima za nabavku opreme“.

mala preduyeca 1

Za taj program opredeljeno je 200 miliona, a javni poziv je, kako je istanuto, otvoren dok se raspoloživa sredstva ne utroše. Odnosi se na mala i mikro preduzećima i preduzetnike, kao i zadruge, za dodelu bespovratne pomoći.
Program je namenjen za one najmanje, ali za one koji su proizvodno orijentisani i koji hoće da investiraju u proširenje svojih kapaciteta.
Kombinacija povoljnih bankarskih kredita i bespovratnih sredstav
Kroz „Program podrške malim preduzećima za nabavku opreme“, koji predstavlja kombinaciju povoljnih bankarskih kredita i bespovratnih sredstava države, Ministarstvo privrede sufinansira nabavku proizvodne opreme u iznosu od 25 odsto vrednosti opreme, saopštilo je Ministarstvo.
U saopštenju se navodi da se 70 odsto troškova nabavke finansira iz kredita banaka partnera, a pet odsto je učešće samog preduzetnika.
Sredstva se, kako piše, mogu koristiti za nabavku novih ili polovnih proizvodnih mašina i opreme, kao i novih delova, specijalizovanih alata za mašine i opremu. Iznos odobrene bespovratne pomoći do 25 procenata od vrednosti opreme ne može biti veći od 2.500.000 dinara, istaknuto je.
Privredni subjekti koji su zainteresovani za učešće u programu, zahtev za bespovratnu pomoć podnose zajedno sa kreditinim zahtevima u jednoj od banaka koja je partner na programu.
Banke partneri Ministarstva u realizaciji tog plana su Erste banka, Intesa, Societe Generale, Unicredit i Procredit banka.
One su ponudile posebne, povoljnije uslove kredita, koji ne moraju biti obezbeđeni hipotekom na nekretninama, već pre svega zalogom na opremu koja se nabavlja.
Izvor: Gde investirati

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.