Program „Obuka na radnom mestu“ kao podrška zapošljavanju i dodatnom usavršavanju (VIDEO)

POŽEGA/IVANJICA – Kroz program „Obuka na radnom mestu“, koji se odvija uz podršku Vlada Srbije i Švajcarske kao deo projekta „Znanjem do posla“, teži se obezbeđivanju zaposlenja onima kojima je to neophodno ili prelazak na bolje plaćeno radno mesto već zaposlenim licima. Poseban akcenat stavljen je na osobe koje su pripadnici marginalnih grupa.

Mirjana Mitrović jedna je od četiri polaznice programa koje rade u ivanjičkoj fabrici nameštaja Matis, a koje su osobe sa invaliditetom. Nedavno je angažovana poziciju pomoćnog radnika u proizvodnji.

„Proces obuke je podrazumevao upoznavanje sa načinom rada u pogledu sklapanja pakovanja i isporuke zaštitnih ugaonika za različite vrste nameštaja, radi sigurne dostave kupcu. Obučavali smo se za radno mesto pomoćnog operatera u industriji nameštaja“, kaže Mirjana Mitrović.

Među polaznicima programa su i već zaposleni radnici koji žele dokvalifikaciju. Iskustvo može pomoći, ali nije presudno, smatra Dragan Peruničić iz požeške fabrike „Razvitak“, koji se obučava za rad na fiber laseru.

„Relativno dobro usvajam nova znanja, jer sam već bio u kontaktu sa materijom samom činjenicom da sam već zaposlen u firmi. Neke stvari svakako lakše idu zbog činjenice da postoji izvesno iskustvo“, kaže Peruničić.

„Kod nas se uglavnom radi na dokvalifikaciji. Ti radnici su uglavnom na slabije plaćenim radnim mestima, a prolaskom ove obuke ostvariće mogućnost prelaska na bolje plaćene pozicije“, kaže mentor Marko Erić.

Ulogu posrednika u povezivanju firmi i potencijalnih zaposlenih sprovode ustanove civilnog društva, poput požeške Force, koja je zadužena za kandidate iz Zlatiborskog i Moravičkog okruga.

Goran Đukić iz požeške Force
Foto: ZooMUE

„Praktikantkinje u Ivanjici su veoma zadovoljne, jer sada imaju ekonomsku samostalnost, što je veoma bitno. Do sada su nam svi kandidati zadovoljni. Program je malo zahtevan u administrativnom smislu, ali tu je naša uloga, u saradnji sa administrativnim službama tih kompanija“, kaže Goran Đukić iz Force.

Kroz ovaj program pruža se i finansijska podrška firmama koje zapošljavaju nove radnike ili sprovode dodatnu obuku postojeće radne snage, pre svega u vodu sufinansiranja zarade zaposlenih. Za kandidate koji su nezaposleni neophodno je da nisu stariji od 30 godina, s tim da se starosna granica pomera za pripadnike marginalnih društvenih grupa.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.