Profesionalni upravnici na radionici o energetskoj efikasnosti (VIDEO)

UŽICE – U okviru projekta Klimatske akcije Zlatibor održana je radionica sa upravnicima stambenih zgrada u Užicu kako bi se upoznali sa merama energetske efikasnosti koje su subvencionisane od strane grada, a od ove godine i uz finansijsku pomoć Ministarstva za zaštitu životne sredine i Ministarstva rudarstva i energetike.

Član tima Klimatske akcije Zlatibor Slavoljub Đukanović ističe da je cilj mera smanjenje utroška energije.

„To ima dalekosežni značaj, ne samo sa finansijske strane, nego i sa stanovišta emisije ugljendioksida, koji nam narušava klimu i uslove življenja“, naglašava Đukanović.

Energetski menadžer grada Užica Vojo Đoković ističe da od 2015. godine grad subvencioniše mere energetsker efikasnosti u stambenim objektima kroz fasadnu izolaciju, zamenu stolarije i konverziju kotlova na pelet i gas.

„Užice je bilo začetnik tih aktivnosti što je prepoznato i na republičkom nivou,koji se od ove godine uključio u subvencionisanje mera energetske efikasnosti.Konkursi će biti nastavljeni i narednih godina“ ,rekao je Đoković.

Upravnici zgrada kažu da je interesovanje stanara veliko za ovaj vid subvencija i da bi želeli da budžet za te mere energetske efikasnosti bude svake godine veći.

„U Užicu je 80 odsto zgrada izgrađeno pre 50,60 godina i neophodno je prvenstveno rešiti problem fasada,što bi doprinelo boljoj energetskoj efikasnosti i bezbednosti prolaznika.naš predlog je da u subvencionisanje se uključi i zamena ulaznih vrata na zgradama“ ,rekao je profesionalni upravnik Milutin Kurlagić.

Projekat Klimatske akcije Zlatibor je program EU čiji je cilj popularizacije energetske efikasnosti i pomoć lokalnim samoupravama Zlatiborskog okruga u rešavanju energetskih problema i podizanje nivoa svesti kod građana o benefitima energetske efikasnosti za celu zajednicu.

Ovaj projekat je deo Evropske inicijative za klimu (EUKI) nemačkog saveznog ministarstva za životnu sredinu, zaštitu prirode i nuklearnu bezbednost (BMU).Mišljenja izneta u ovom članku su isključiva odgovornost autora (autora) i ne odražavaju nužno stavove Federalnog ministarstva za životnu sredinu, zaštitu prirode i nuklearnu sigurnost (BMU).

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.