Profesionalna selekcija (VIDEO)

UŽICE – Nacionalna služba za zapošljavanje tokom čitave godine nudi nefinansijske usluge nezaposlenima i poslodavcima. Jedna od njih je i profesionalna selekcija kojom ova služba pomaže poslodavcu da obezbedi odgovarajuće kandidate za svoju firmu. 

Ukoliko poslodavac nije u mogućnosti da samostalno obezbedi odgovarajuće kandidate za firmu problem se rešava profesionalnom selekcijom, odnosno izborom najpogodnijeg kandidata iz grupe. To podrazumeva psihološku procenu sposobnosti, osobina ličnosti i motivacije za konkretno radno mesto.

„Zainteresovani poslodavci mogu da upute zahtev za profesionalnu selekciju i da prilože opis poslova ili radnog mesta kako bi se uskladili program i kriterijumi za konkretno radno mesto prema iskazanim uslovima zapošljavanja“, kaže Dubravka Smiljanić iz užičke filijale NSZ.

Nacionalana služba poseduje najveću bazu podataka o tražiocima zaposlenja na nacionalnom nivou i obavlja preliminarnu selekciju kandidata.

„Tražioci zaposlenja su evidentirani prema kvalifikacijama, radnom iskustvu i stručnosti. Osim tog formalnog obrazovanja, kvalifikacija znanja i veština, mi raspolažemo i informacijama o neformalnom obrazovanju, znanju i veštinama, ali i o realnom iskustvu i stručnosti koje kandidati poseduju, a koje ne mora biti u direktnoj vezi sa njihovim formalnim obrazovanjem“, navodi Smiljanićka.

Profesionalna selekcija je besplatna i neobavezujuća i realizuje se od 1969. godine. O njenom kvalitetu, kažu u užičkoj filijali, svedoči i podatak da su i strani i domaći poslodavci višegodišnji korisnici ove usluge. 

You may also like...