Produžen rok za preregistraciju oružja

SRBIJA – Predlog izmene Zakona o oružju i municiji, kojim se rok za preregistraciju oružja produžava za dve godine, prihvaćen je i naći će se na dnevnom redu Skupštine Srbije u ponedeljak 2. marta.

Prihvaćen je predlog Lovačke komore Srbije, da se ovaj rok koji ističe 5. marta ove godine produži na 5. mart 2022. godine.

Izmenom Zakona o oružju i municiji sprečava se i da veliki broj pušaka, pištolja i municije nestane u sivoj zoni, ostane neregistrovan.

Ovaj zakon je naišao na brojne kritike i zbog troškova koje imaju vlasnici oružja, a koje se odnose na uverenja da nisu osuđivani i da su zdravi. Tu su i troškovi obavezbe obuke ili ispita na strelištima kojih nema u zabačenim krajevima Srbije, kao i diskreciono pravo MUP-a da i posle svih sprovedenih zakonskih procedura pojedinima i oduzmu oružje. Sve je to suma od oko 100 evra protivrednosti za jedan komad naoružanja.

Ova izmena zakona trebalo bi da rastereti i šaltere MUP-a, ali i oko 500 hiljada vlasnika različitog oružja. Posebno pogođeni bili su lovci kojih ima više od 80 hiljada, kao i lovni radnici sa službenim oružjem, a kojih ima oko 1.000.

Izvor: Politika

You may also like...