Problemi sa javnom rasvetom (VIDEO)

UŽICU – U novembru se navršava godinu dana od kada u Užicu funkcioniše sistem 48 sati na koji građani mogu da prijave neki od komunalnih problema u gradu. Najviše je pritužbi na održavanje zelenih površina, odvoženje smeća, sanaciju udarnih rupa na saobraćajnicama, ali i funkcionisanje javne rasvete.

Meštani  Turice, Zlatiborske ulice,  Ulice užičkih heroja samo su neke u kojima je problem sa rasvetom postao skoro svakodnevan. Sijalice nekada rade nekada ne, isključuju se i uključuju same od sebe, a na pojedinim banderama uopšte nema sijaličnih mesta niti lampiona. Mnogo je dece koja u večernjim satima prolaze neosvetljenim putem od kuće do škole. „Dosta je urađeno i bolje je osvetljenje, ali uvek može bolje“, smatraju meštani pojedinih delova grada.

Sistem javne rasvete u gradu kontroliše grad Užice. Sa 239 mernih mesta i 10.000 bandera sa sijalicama pokrivena je teritorija celog grada. Prošle godine za potrošenu električnu energiju za uličnu rasvetu iz budžeta je izdvojeno 60 miliona dinara, koliko će biti opredeljeno i za narednu godinu.

Građani se žale i da se ulična rasveta ne uključuje u isto vreme u celom gradu. Uključivanje je ranije funkcionisalo preko RDS sistema, ali je zbog skupih delova odlučeno da se pređe na uklopne satove. „Počeli smo sa zamenom uklopnih satova i ceo posao trebalo bi da bude završen za dva tri eseca“, rekao je Miloje Marić, načelnik gradske uprave za infrastrukturu.

Polovina postojećih sijalica u javnoj rasveti je sa živom, a druga polovina su natrijumske – one troše više struje i brže se kvare. Iz budžeta je za ovu, ali i za sledeću godinu izdvojeno 80 miliona dinara za zamenu dotrajalih živinih sijalica. Inače godišnje se iz gradske kase za održavanje sistema javne rasvete  izdvoji 18 miliona dinara.

You may also like...