Problemi ivanjičkih sela sa divljim životinjama (VIDEO)

IVANJICA – Meštani ivanjičkih sela u poslednjih nekoliko sedmica suočavaju se sa povećanim aktivnostima divljih životinja, koje dovode i do štete na poljoprivrednim dobrima. Navode se različiti uzroci – od dobrog roda voća i nedostatka prirodnog plena u šumama do hranilišta beloglavih supova u novovaroškom kraju.

U zaseoku sela Katići čopor vukova sumnjiči se za smrt tri ovce i 11 lovačkih pasa. Prvobitno se verovalo da se radi o psima lutalicama, ali su kasnije zasede meštana i lovaca ukazale na aktivnost vukova.

„Primetio sam vuka u uglu dvorišta, mogu reći da mi nije bio svejedno. Uzimali smo majka i ja nešto da ga gađamo i oteramo, ali nas je on samo posmatrao, nije se nimalo uplašio“, kaže Marko Kurćubić, koji je susreo vuka.

Dobar prinos šljive navodi se kao glavni uzrok spuštanja divljih svinja u naseljena mesta, kao i povoljnije okolnosti za razmnožavanje, usled odsustva svinjske kuge. Malinjaci su bili privlačni srnama, dok su lisice i ranije u gradskim sredinama videle važan izvor hrane.

„Sve bašte su rodile, šljive je bilo u izobilju… Dolazile su srne i lisice, a divljim svinjama je posebno pogodovalo to što više nema svinjske kuge i sličnih bolesti koje su nekada, kada sa farmi odu u prirodu, nanosile nesagledive štete“, kaže lovac, Zoran Zarić.

U selu Bratljevo prekidi snabdevanja strujom su dugogodišnji problem. Nestanci su sve učestaliji, a navodno, za to su okrivljeni puhovi, koji pred zimsko mirovanje pojačavaju aktivnosti na traženju hrane i partnerki za razmnožavanje, što često rade i na dalekovodima.

„Meni je to sumnjivo, jer kako je moguće da svi puhovi u isto vreme odu na dalekovode?“, pita se Ilinka Popović iz Bratljeva.

Iz stručnih lovačkih službi ističu da nema potrebe za strahom meštana po sopstvene živote, jer i same životinje, bez obzira na to da li su predatorske vrste ili sitnija divljač, teže izbegavanju susreta sa čovekom.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.