Problem zbog neoverene zdravstvene knjižice (VIDEO)

UŽICE – Po Zakonu o zdravstvenom osiguranju trudnice sa overenom ili neoverenom zdravstvenom knjižicom imaju pravo na kompletan pregled. Sa problemom nevalidnog dokumenta nedavno se susrela dvadesettrogodišnja trudnica Andrijana Stepanović jer je, kako kaže, nisu primili na pregled u Dom zdravlja Užice. Iz ove ustanove tvrde da je samo zamoljena da sačeka pregled, jer nije bio hitan.

Andrijana se Centru za majku i dete, odeljenju ginekologije, obratila zbog jakih bolova u šestom mesecu trudnoće. Sa sobom nije imala zdravstenu knjižicu čija izrada je bila u proceduri, niti uverenje o izradi kao dokaz.

„Došla sam pod bolovima, plakala sam, molila sam ih da me prime na pregled, čak i da platim, bilo šta, samo da me prime, a oni su me neljubazno odbili“, priča Andrijana.

Ana Mijatović Ristović, načelnica Službe za zdravstvenu zaštitu žena Doma zdravlja Užice

U Domu zdravlja kažu da nisu odbili da je prime, već da pacijentkinja nije odavala utisak teškog bolesnika i da nije bila za trijažu, već je zamoljena da sačeka dok bude završen pregled drugog pacijenta.

„Njena zdravstvena knjižica nije bila validna, osoblje je zamolilo njenog muža da ode do socijalnog da reguliše taj problem, a da pacijentkinja sačeka malo, jer smo imali drugog pacijenta u ordinaciji. Nakon toga bi bila primljena u svakom slučaju, bez obzira da li je knjižica validna ili ne, što je naša obaveza“, tvrdi načelnica Službe za zdravstvenu zaštitu žena Doma zdravlja Užice Ana Mijatović Ristović.

Andrijana Stepanović

Andrijana tvrdi da njeno stanje nije bilo za čekanje, pa je na pregled otišla u bolnicu gde su je odmah primili, napisali izveštaj i terapiju, ali da su je za recepte ponovo uputili u Dom zdravlja, gde je dolazila dva dana, a kako kaže, na kraju je morala da urgira da bi je načelnica primila kako ne bi čekala svog izabranog lekara.

„Rekla mi je da moram da imam overenu dokumentaciju, da nisam imala pravo da odem u bolnicu da me pregledaju i da mi čini uslugu što će mi napisati recept“, kaže Andrijana.

„Ja sam joj, iako nisam njen izabrani lekar, napisala terapiju za narednih 15 dana i zamolila je da se obrati svom izabranom lekaru za pregled“, navodi načelnica dodajući da nije bila neljubazna prema pacijentkinji.

Andrijana, ipak ističe, da do sada nije imala problema sa medicinskim osobljem tokom vođenja trudnoće, niti u komunikaciji sa izabranim lekarom.

Centar za majku i dete, Dom zdravlja Užice

You may also like...