Problem stanara sa ventilacionim otvorom susednog objekta (VIDEO)

UŽICE – Žitelji stambene zajednice u Ulici Dimitrija Tucovića 64A suočavaju se već nekoliko meseci sa problemima koje im izaziva ventilacioni otvor susednog ugostiteljskog objekta. Iz skupštine stanara kažu da je uređaj za ventilaciju postavljen na zid njihove zgrade bez prethodne njihove saglasnosti, koja je, prema „Zakonu o stanovanju i održavanju zgrada“, neophodna.

Problemi za stanare krenuli su u junu mesecu, kada je ventilacioni otvor postavljen uz zid njihove zgrade. Predsednica skupštine stanara, Milka Hobetko, kaže da njih niko nije kontaktirao tim povodom, iako je bio u obavezi. Komunalna inspekcija obavestila ih je da ovo pitanje nije u njihovom domenu, dok je građevinska inspektorka dva puta izlazila na teren.

„Od građevinske inspektorke smo 2. jula dobili izveštaj kojim nas obaveštava da je ustanovila da se taj ventilacioni kanal ne nalazi na ulazu A, već na ulazu B, koji je niže. Samim tim, mi prema tome uopšte nismo stranka u postupku“, kaže Milka Hobetko.

Ono što stanari posebno ističu kao važno je to da ni u jednom od izveštaja građevinske inspekcije nije istaknuto da li pomenuti objekat uopšte ima dozvolu za postavljanje ventilacionog kanala.

„Ukoliko nemaju dozvolu za radove, to znači da je ventilacioni kanal bespravno podignut u centru grada. Stoga, mi želimo da se ta ventilacija skine sa zida naše zgrade“, dodaje Hobetko.

Prioritetni problem većini stanara je buka koju uređaj emituje, a koja je, prema preliminarnim procenama, iznad dozvoljenog nivoa. Uz to, stanarima sa poslednjeg sprata problem predstavlja i dim.

Foto: ZooMUE

„Ventilacija je izvedena do krova i okrenuta je ka tlu. Svi gasovi sa šporeta ili roštilja se tu kondenzuju i mast kaplje iz njih. A poseban problem je dim koji se emituje, ja uopšte ne mogu terasu da otvorim“, izjavio je stanar sa poslednjeg sprata, Milutin Mićović.

Iz Gradske uprave Užica kažu da se uveliko radi na rešavanju ovog problema, kao i da su stanari blagovremeno obaveštavani o svim koracima koji su preduzeti.

„Za navedeni slučaj u toku je inspekcijski nadzor. Izlazile su na teren građevinska, komunalna i inspekcija za zaštitu životne sredine. O svemu tome je obaveštavana skupština stanara preko svojih predstavnika. Taj proces traje već dva meseca, ali se privodi kraju“, rekla je Nada Jovičić, gradski većnik.

Iz skupštine stanara dodaju da sa prethodnim objektom koji se nalazio u tom prostoru nisu imali problema, jer nije podrazumevao proizvodnju hrane. Smatraju da je za objekat takve namene neophodno pronaći adekvatniju lokaciju od stambene zgrade koja datira još iz ’60-ih godina prošlog veka.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.