Prizvodnja šampinjona kao porodični biznis (VIDEO)

IVANJICA – Mladi bračni par iz sela Prilika kod Ivanjice pre oko godinu dana počeo je da se  bavi uzgojem šampinjona.Na ideju da pokrenu porodični biznis došli su sasvim spontano.

Saminjoni Ivanjica
Foto: ZooMUE

Proizvodnja šampinjona nije toliko česta kako zbog zahtevnih uslova, tako i zbog nedovoljno informacija o samom procesu proizvodnje. Ipak Dragana i Milan Tuturović iz Prilika kod Ivanjice nisu odustali od ideje da se oprobaju u ovom poslu

„Proizvodnjom šampinjona počeli smo da se bavimo pre oko godinu dana. Videli smo na par mesta kako ljudi proizvode i to nam se dopalo, tada smo odlučili da i sami probamo proizvodnju“, kaže proizvođač Milan Tuturović.

Tuturovići trenutno imaju tri hale za proizvodnju šampinjona, a kako kažu iz jedne vreće u kojoj se nalazi micelija može da nikne od pet do 6 šest kilograma pečuraka ukoliko se ispoštuje ceo proces proizvodnje.

Hala za šampinjone
Foto: ZooMUE

„Proces proizvodnje funkcioniše tako što se nabavlja kompost u kompostari, zatim je neophodno održavati određenu temperaturu i vlažnost vazduha, nakon toga se stavlja sloj zemlje od pet centimetara, kroz koji kasnije niče micelija“, ističe Dragana Tuturović.

Na dobar rod utiče veliki broj faktora.

„Kakav će rod biti zavisi od komposta, od zemlje, od vlažnosti i temperature vazduha. Potrebno je dosta truda i rada da bi krajnji rezultat bio zadovoljavajući. Sa druge strane svaka vreća i svaka hala za uzgoj je drugačija, a mnogo zavisi i od semena koje je ubačeno u kompost“, dodaje Dragana.

Prema Draganinim rečima za šampinjone je potrebna velika vlažnost, a prilikom nicanja neophodno je da u prostoriji bude svež vazduh koji se ubacuje kroz ventilatore.Proces nicanja traje od 30 do 40 dana.

„Prvi talas je najveći i najgušći i on se bere češće. Prvi talas se bere ujutru i uveče da bi se šampinjoni proređivali i on traje od četiri do pet dana, nakon čega se pečurke zalivaju i onda dolazi drugi talas. Drugi talas bude nešto manji i on traje od tri do četiri dana“, ističe Tuturović.

U skladu sa količinama šampinjoni iz Prilika za sada idu u lokalne trgovine. Situacija sa virusom zaustavila je proslave za čije potrebe su šampinjoni išli mnogo više, ipak uprkos tome, Tutunovići su zadovoljni trenutnim tržištem i u planu im je proširenje izgradnja još jedne hale koja će imati veće kapacitete od postojećih.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.