Priznanje za užički trg (video)

UŽICE – Od preko stotinu opština i gradova, koliko danas postoji u Srbiji, samo 10 je stvorilo uslove da u njima nastane arhitektura koja zavređuje da uđe u „100 najlepših građevina u 100 godina“. Trg partizana u Užicu je u najužem izboru, a nedavno je na Izložbi srpske arhitekture u Beču predstavljen kao najveći domet srpske arhitekture i urbanizma posle Drugog svetskog rata.

 

Na izložbi u Beču gde je na oko 60 panoa prikazana arhitekura Srbije u poslednjih sto godina, užički Trg partizana dobio je centralno mesto . I kustosi i publika bili su impresionirani kvalitetom arhitekture sagrađene na oko 19 000 kvadratnih metara u Užicu, prenosi nam utiske iz Austrije učesnik izložbe arhitekta Duško Kuzović.

Po projektu arhitekte Stanka Mandića koji je inspiraciju našao u antičkom periodu, trg u Užicu čiji je plato okružen bibliotekom, pozorištem, bioskopom, i stambenim blokovima izgrađen je 1961. godine. malo radoznaliji užičani i danas će naći tragove o onima koji su ga gradili poput klesara Vitomira iz Guče.

I već pola veka, za užičane je trg mesto svih zbivanja, jedva su čekali lepo vreme da se opet sretnu, prošetaju, popričaju.
Ipak nije sve kao pre pet decenija početkom devedesetih sa trga je uklonjen Titov bronzani kip, a zgrada pošte koja je takođe bila deo jedinstvene arhitektonske celine srušena je u NATO bombardobvanju 1999. Sliku iz 61. kvare dogradnje i adaptacije i nestručno održavanje, a godinama u nazad priča se o zaštiti originalnog dela arhitekte Mandića kao spomnika kulturne baštine.

Inicijativa da se Trg partizana zajedno sa blokom Zatibor koji se takođe kao vredan arhitektonski objekat našao na izložbi u Beču proglasi spomenikom kulturne baštine postoji. Možda će odluku, koju treba da donesu državne institucije, ubrzati nedavno priznanje iz Evrope.
ZooM

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.