Priznanje Osnovnom sudu

UŽICE-Na svečanoj dodeli nagrada za inovacije u pravosuđu koja je bila organizovana u petak, 13. juna u hotelu Hajat u Beogradu, ambasador SAD-a Majkl D. Kirbi odao je priznanje predstavnicima Osnovnog suda u Užicu za uvođenje inovativne tehnike elektronske razmene dokumenata. 

 

 
Osnovni sud u Užicu je pored Osnovnog suda u Subotici i Privrednog suda u Zaječaru učesnik pilot projekta koji je USAID-ov Program podele vlasti sproveo kako bi se obezbedila zakonska i bezbedna elektronska komunikacija između sudova, advokata i tužilaštva. 
 
Pored toga što ovakav način komunikacije dovodi do značajne uštede troškova to i doprinosi kvalitetnijem radu suda. Ceo projekat podržan je od strane Vrhovnog kasacionog suda u Ministarstva pravde Republike Srbije. 
 
Na svečanoj dodeli nagrada za inovacije u pravosuđu ambasador SAD-a Majkl D. Kirbi je priznanja uručio Predsednici Osnovnog suda u Užicu Branki Janković i zaposlenima koji su učestvovali na implementaciji i sprovođenju pilot projekta elektronske razmene dokumenata. 
 
Takođe u cilju povećanja efikasnosti suda i povećanja dostupnosti pravde građanima u Osnovnom sudu u Užicu je, 05. i 06. juna 2014. godine, u okviru Projekta pod pokroviteljstvom Kraljevine Norveške, održan trening Pravosudne akademije na temu „Koordinacija suda sa drugim institucijama“ i „Rad sa strankama“. 
 
Predavači pravosudne akademije, Mirjana Golubović i Gordana Pualić su sudijama i zaposlenima u ovom sudu prezentovali tehnike i mere koje se mogu koristiti u postupcima i u radu sa stranakama kako bi se povećala efikasnost suda a korisnicima usluga iste pružile na kvalitetan i najefikasniji način.
 
Navedeni projekti, uz mnogo drugih projektnih aktivnosti koje se sprovode u Osnovnom sudu u Užicu dorineli su „velikom spremanju starih predmeta“. Pored uvođenja elektronske razmene dokumenata ovaj sud je jedan od deset koji sa uspehom sprovodi USAID-ov Program za smanjenje broja starih predmeta a na kome se zasniva i Jedinstveni program rešavanja starih predmeta koji je ove godine usvojio Vrhovni kasacioni sud. 
 
Broj starih predmeta u Osnovnom sudu u Užicu je smanjen za čitavih 40 % dok je efikasnost u radu na tekućim predmetima povećana za zadivljujućih 30 % te se tako sve čini da i predmeti u radu koji nemaju status „starog“ predmeta, to ne postanu. 
 
Cilj kome Osnovni sud u Užicu teži, shodno Nacionalnom planu za smanjenje broja starih predmeta, je da u najskorijoj budućnosti nijedan predmet ne dobije status „starog“, a zahvaljujući dobroj organizaciji, pomoći inostranih partnera i bezgraničnom zalaganju zaposlenih u sudu, zadati cilj svakim danom postaje sve bliži. 
 
 
  Osnovni sud u Užicu 
 
 
 
 

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.